Cenzúra či spravodlivosť? Brazílsky súd vypol platformu X pre spor s Muskom, ten čelí pokutám aj príkazom

31.8.2024 06:42 , Aktualizované: 31.8.2024 12:23

Brazílsky najvyšší súd v piatok (30. augusta) nariadil dočasné vypnutie sociálnej siete X po tom, čo vypršala súdom stanovená lehota pre spoločnosť na určenie právneho zástupcu v Brazílii.

Sudca Alexandre de Moraes nariadil úplné a okamžité dočasné vypnutie platformy X až do splnenia všetkých súvisiacich súdnych príkazov týkajúcich sa siete vrátane zaplatenia pokút vo výške 18,5 milióna brazílskych realov (takmer 3 milióny eur) a vymenovanie právneho zástupcu platformy v Brazílii.

Obchádzanie sa nevyplatí

V snahe zabrániť obchádzaniu blokovania siete súd taktiež rozhodol, že jednotlivci a spoločnosti, ktoré sa pokúsia získať prístup k sieti pomocou virtuálnej súkromnej siete (VPN) môžu dostať pokutu až do výšky 50.000 realov denne (približne 8000 eur).

Súd a majiteľ platformy X Elon Musk vedú dlhodobé spory v súvislosti so šírením nebezpečných dezinformácií.

Súd už tento rok nariadil sieti zablokovať niektoré účty, ktoré počas pôsobenia pravicovo-populistického prezidenta Jaira Bolsonara šírili nenávisť a dezinformácie.

Musk, ktorý tento príkaz odsúdil ako cenzúru, reagoval tým, že zatvoril prevádzky platformy v Brazílii a ukončil jej tamojšie obchodné aktivity. Služba však ostala pre používateľov tejto juhoamerickej krajiny naďalej dostupná.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok