FOTO/VIDEO: Historické pamiatky zničil požiar pred vyše rokom. Štiavnickí hasiči teraz dostali novú techniku na ich ochranu

Banka lásky, Berggericht či Základná umelecká škola. Všetky tieto a ďalšie historické pamiatky zasiahol ničivý požiar pred viac ako rokom. Rezort vnútra odovzdal štiavnickým hasičom novú techniku pre podobné situácie.

Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) v Banskej Štiavnici dostal do výbavy dva kusy novej techniky. V piatok (30. augusta) ich slávnostne odovzdal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Samospráva výbavu pre dobrovoľných hasičov víta a tvrdí, že čoskoro by mala byť v meste k dispozícii aj výšková hasičská technika.

"Dnes sme prišli odovzdať vozidlo Praga V3S a jednu štvorkolku pre dobrovoľnícke hasičské spolky, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou hasičského systému," priblížil Šutaj Eštok.

Cez úzke uličky sa technika nedostane

Dobrovoľní hasiči novú štvorkolku aj vozidlo V3S s cisternou, ktoré "zdedili" po profesionálnych hasičoch, vítajú. "Tieto V3S sú dobré na lesné požiare. Nová technika všade neprejde, toto prejde všade," uviedol veliteľ DHZ v Banskej Štiavnici Anton Golian, ktorý pôsobí aj ako profesionálny hasič. Dodal však, že tak špecifické mesto, akým je Banská Štiavnica, by potrebovalo aj špeciálnu hasičskú a požiarnu techniku.

"Veľká technika, čo máme na útvare, neprejde cez tieto úzke štiavnické uličky. Keď máte ťahať hadicové vedenie až 150 metrov, je to dosť prácne. Ide aj o to, že v hadiciach ostane strašne veľa vody a hydranty v Banskej Štiavnici sú slabé na to, aby na to bola výdatnosť," vysvetlil Golian.

Je potrebná aj výšková technika

Novú techniku pre dobrovoľných hasičov víta aj samospráva, rovnako však pripomína, že v meste zapísanom v Zozname svetového dedičstva UNESCO, je potrebná aj výšková technika v podobe vysokozdvižnej hasičskej plošiny. "Banská Štiavnica je atypická tým, že je tu množstvo uličiek, do ktorých je prístup náročný. Zabezpečuje sa aj táto technika a bude v najbližšej dobe daná pre profesionálnych hasičov," priblížila primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková.

"Pri rekonštrukcii radnice aplikujeme aj protipožiarny systém. A je súčasťou aj projektovej dokumentácie a verejného obstarávania na objekt, kde sídlila základná umelecká škola," dodala na záver Babiaková.

Vyše roka od tragédie

18. marec 2023. V štiavnickej banke lásky začína horieť a požiar sa šíri do ďalších 6 objektov. Na miesto mieria hasiči, polícia a záchranné zložky.

Na mieste zasahovalo viac ako stovka hasičov. Oheň sa im podarilo uhasiť po 9 hodinách. Rezort vnútra teraz odovzdal štiavnickým hasičom novú techniku pre podobné zásahy.

Následky požiaru odstraňovali celé mesiace. Pamiatky postupne rekonštruujú. Výška škôd sa odhaduje na 30 miliónov eur. Časť preplatili poisťovne, väčšinu štát. Podľa mesta dostali celkovo asi 17 miliónov eur a ďalších 10 miliónov pôjde z plánu obnovy.

Pamiatky, ktoré zachvátil požiar by mali byt verejnosti opäť prístupné v roku 2026.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok