V kruhu zvierat ma najviac úmrtí bocian, dospelosti sa dožijú zriedkavo. Najnovšie údaje ornitológov vás prekvapia

30.8.2024 12:24

Keď väčšina bocianov v prvej dekáde augusta odletela, ornitológovia začali vyhodnocovať údaje z tohtoročného sčítania. Ukázalo sa, že bociany sa na Slovensku usadili na takmer 1600 hniezdach. Mláďatá vychovalo 1350 párov a bolo ich spolu 4056. Len 70 percent mláďat však prežije. Mladé aj dospelé bociany až pričasto končia svoje životy na stĺpoch elektrického vedenia.

Výnimočný rok

Tento rok bol výnimočný počtom mláďat v hniezdach. Každý bocianí pár ich vychoval v priemere tri. Na 76 hniezdach vychovali až päť mláďat a na dvoch, v Slovenskej Ľupči a Gemerských Michalovciach, dokonca až šesť.

“Bociany sa už nesťahujú do južnej Afriky, ako kedysi, čiže majú o čosi kratšiu trasu na sťahovanie, získajú viac potravy aj na našom území aj v zimovisku a to potom prináša úspech aj pri vyvádzaní mláďat," hovorí ornitológ Miroslav Fulín.

Dospelosti sa dožívajú zriedkavo

Dospelosti sa však dožije len sotva tretina mláďat. Hynú pod kolesami áut, v príliš hustých porastoch, ale najmä na elektrických stĺpoch. Tie sú veľmi nebezpečné aj pre dospelé jedince.

Hľadajú ďalšie riešenia

Na mieste, kde sme nakrúcali, v spišskonovoveskej lokalite Pod Tepličkou, našli vlani 13 uhynutých jedincov. Energetici urobili niekoľko opatrení a situácia sa zlepšila. Aj tak však ornitológovia tento rok na tomto mieste zaznamenali šesť uhynutých bocianov. Nasledovať budú ďalšie rokovania s energetikmi a hľadanie riešenia. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok