Prvý raz v histórii sa zmenilo dejisko. V Prahe sa začal 19. ročník bezpečnostnej konferencie Globsec

30.8.2024 12:15 , Aktualizované: 31.8.2024 12:15

Prvýkrát za svoju 19-ročnú históriu zmenila svoje tradičné bratislavské dejisko. S úvodným prejavom na nej vystúpil český prezident Petr Pavel.

Taming the Storm, v preklade Skrotiť búrku - tak znie podtitul súčasného ročníka konferencie Globsec Forum. Spoločným menovateľom tohtoročných tém je ich potenciál eskalovať alebo priniesť zmenu k horšiemu - či už ide o pokračujúcu vojnu na Ukrajine, vývoj na Blízkom východe, výzvy pre demokraciu, alebo kyberbepečnosť. Český prezident Petr Pavel, ktorý konferenciu otvoril, apeloval na súdržnosť - napríklad v podpore Ukrajiny. 

„Čas ale môže hrať v prospech Ukrajiny aj jej podporovateľov, pokiaľ sa zjednotí a poučí z predchádzajúcich dvoch a pol rokov. Rusko sa v tejto chvíli stále domnieva, že nemá dôvod meniť svoj prístup. Na dosiahnutie mieru je potrebné zabezpečiť dostatočnú a predvídateľnú podporu Ukrajiny,” povedal vo svojom príhovore český prezident Petr Pavel.

Svoj prvý príhovor po opätovnom zvolení za šéfku Európskej komisie predniesla v Prahe Ursula von der Leyenová. Európa podľa nej až donedávna žila v mylnej predstave, že mier je nemenná vec.

Na trojdňovom podujatí v Prahe sa zúčastní desať hláv štátov a predsedov vlád a dve desiatky ministrov obrany a šéfov diplomacie. Na fórum, ktoré vzniklo na Slovensku a takmer dve dekády sa spájalo s Bratislavou, prvýkrát nepricestoval žiadny oficiálny predstaviteľ slovenskej vlády. 

Pozrite si druhý živý vstup redaktora Zoľáka:

Pozrite si prvý živý vstup redaktora Zoľáka:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok