Slovenský realitný trh sa mení, ceny nehnuteľností po roku opäť rastú. Drahšie sa bude bývať takmer všade

30.8.2024 10:22

Zdražovanie nehnuteľností sa vrátilo. Sedem krajov hlási vyššie ceny, Prešovský kraj nepatrne klesá.

V Bratislave vznikne Mestská nájomná agentúra, zabezpečí bývanie pre znevýhodnených
Foto: TASR/Mestský úrad B. Bystrica (ilu)

Cena domov a bytov na Slovensku sa v druhom kvartáli v medziročnom porovnaní zvýšila priemerne o 4 percentá, pričom nárast nastal po štyroch štvrťrokoch poklesov cien v rade.

Tento výsledok ovplyvnilo zvýšenie cien existujúcich nehnuteľností, ktoré boli aktuálne o 4,4 percenta drahšie ako pred rokom.

Ceny nových nehnuteľností medziročne vzrástli o 3 percentá. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

graf nehnuteľnosti Foto: Štatistický úrad Slovenskej republiky

Drahšie sú najmä staršie nehnuteľnosti

"Trend vývoja realizačných cien nehnuteľností SR sa na jar 2024 obrátil, ceny celoplošne rástli medziročne aj medzikvartálne. Po štyroch štvrťrokoch postupného zlacňovania medziročne vzrástli ceny všetkých nehnuteľností o 4 percentá, výraznejšie drahšie ako pred rokom boli staršie byty a domy. Vyššie ceny nehnuteľností zaznamenalo až sedem regiónov SR, pokles cien zotrval iba v Prešovskom kraji," uviedol ŠÚ.

Medzikvartálne sa realizačné ceny nehnuteľností zvýšili v priemere o 3 percentá. Rast nastal po štvrťroku zlacňovania, ale zároveň to bolo najvýraznejšie medzikvartálne zdražovanie za posledné dva roky.

V porovnaní so začiatkom roka sa nárast cien prejavil pri oboch typoch nehnuteľností, dynamickejšie však rástli ceny nových nehnuteľností o 3,5 percenta.

Existujúce nehnuteľnosti oproti 1. štvrťroku zdraželi o 2,9 percenta.

graf nehnuteľnosti Foto: Štatistický úrad Slovenskej republiky

Takmer všade stojí bývanie viac

Najrýchlejšie zvyšovanie cien nehnuteľností na úrovni 6 percent sa v porovnaní s prvým štvrťrokom prejavilo v troch krajoch, a to v Žilinskom kraji, Nitrianskom a Trenčianskom kraji.

Nové domy a byty zdraželi najvýraznejšie v Trenčianskom kraji o rekordných 7,1 percenta, ceny starších nehnuteľností zase rástli v Žilinskom kraji o 6,7 percenta.

Nitriansky kraj zaznamenal vzostup cien nad 6 percent starších aj nových nehnuteľností.

Rástli aj realizačné ceny nehnuteľností v Bratislavskom kraji, nie však až tak výrazne - nové domy a byty boli o 4,8 percenta drahšie ako pred štvrťrokom, staršie zdraželi o 3,1 percenta.

V miernom poklese zotrvali ceny nehnuteľností iba v Banskobystrickom kraji, a to vplyvom lacnejších starších domov a bytov o 1,3 percenta. Pri nových nehnuteľnostiach klesli ceny iba v Prešovskom kraji o necelé percento.

graf nehnuteľnosti Foto: Štatistický úrad Slovenskej republiky
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok