Otázka technológií na školách rozdeľuje Slovákov. Mladí chcú využívať aj umelú inteligenciu, starší nechcú ani mobily

30.8.2024 10:36

Prítomnosť technológií na školách je čoraz dôležitejšou témou. Agentúra Go4insight zisťovala, ako Slováci vnímajú používanie mobilných telefónov a umelej inteligencie počas vyučovania.

deti v triede.jpg
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Otázku telefónov na školách prednedávnom opäť otvoril minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). Ich zákaz vláda schválila na rokovaní v stredu 21. augusta, platiť by mal od januára budúceho roka.

Nedávny prieskum agentúry Go4insight ponúkol pohľad na to, ako túto tému vníma slovenská populácia a tiež to, aký má názor na ďalšiu dôležitú problematiku - využitie umelej inteligencie. Výsledky ukazujú, že spoločnosť je v otázkach rozdelená.

Voči základným školám sú Slováci konzervatívni

Na základných školách približne tretina ľudí podporuje úplný zákaz používania mobilných telefónov, vrátane času mimo vyučovania. Tento postoj zdieľajú predovšetkým staršie vekové kategórie, ktoré sa obávajú negatívneho vplyvu mobilov na sústredenie a sociálne interakcie detí.

Ďalšia tretina respondentov by povolila používanie mobilov pred a po vyučovaní. Iba desatina populácie si myslí, že mobily by mali byť aktívnou súčasťou vyučovania, napríklad ako nástroj na vyhľadávanie informácií.

prieskum 2.png Foto: Go4insight

Situácia na stredných školách je o niečo odlišná. Tu sa spoločnosť javí otvorenejšia voči používaniu mobilov, pričom len šestina populácie podporuje úplný zákaz.

Tretina opýtaných preferuje obmedzené používanie mobilov len pred a po vyučovaní, zatiaľ čo štvrtina by povolila ich používanie aj počas prestávok. Zvyšná šestina respondentov by podporila aktívne využívanie mobilov priamo počas vyučovania.

Rozdiely v názoroch sa výrazne prejavujú aj medzi rôznymi vekovými skupinami. Starší ľudia sú vo všeobecnosti konzervatívnejší a inklinujú k prísnejším pravidlám. Mladí ľudia do 24 rokov, ktorí vyrastali v digitálnej dobe, sú naopak väčšinou za miernejšie obmedzenia, hoci aj medzi nimi existuje výrazná podpora obmedzenia používania mobilov na školách.

S AI sme ešte opatrní

Druhou kľúčovou témou prieskumu bolo využívanie umelej inteligencie vo vzdelávacom procese. Zatiaľ čo mobilné telefóny sú bežnou súčasťou života, umelá inteligencia predstavuje novšiu výzvu, na ktorú si mnohí ešte len zvykajú.

Prieskum ukázal, že Slovensko sa prikláňa k opatrnému a regulovanému využívaniu umelej inteligencie v školách. Na základných školách podporuje aktívne využívanie AI na vyučovaní približne štvrtina respondentov, zatiaľ čo na stredných školách je tento podiel o niečo vyšší, podporovatelia tvoria približne tretinu.

prieskum 1.png Foto: Go4insight

Až tretina populácie je proti používaniu umelej inteligencie na základných školách, pričom tento podiel klesá na štvrtinu pri stredných školách. Skepticizmus pramení z obáv, že by AI mohla uľahčiť študentom prácu nefér spôsobom, napríklad pri domácich úlohách. Na druhej strane, pätina Slovákov vidí v umelej inteligencii užitočného pomocníka práve pri vypracovávaní dlhodobejších zadaní a úloh.

Podpora využívania umelej inteligencie v školách výrazne klesá s vekom. Kým tri štvrtiny mladých ľudí do 24 rokov súhlasí s jej začlenením do vzdelávacieho procesu, u ľudí nad 60 rokov tento podiel klesá na 40 percent.

Tento vekový rozdiel naznačuje, že mladšia generácia, ktorá je s technológiami viac zžitá, vníma AI ako prirodzený nástroj, zatiaľ čo staršia generácia pristupuje k týmto novinkám opatrnejšie.

Prieskum bol realizovaný na vzorke 1 000 respondentov vo vekoch 15-79 metódami osobného a online dopytovania.

Pozrite si archívny rozhovor o využití umelej inteligencie v biznise:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok