Encefalitída bez kliešťa? Riziko hrozí aj z nepasterizovaného mlieka, očkovať sa stále oplatí

30.8.2024 09:47

Kliešte už neohrozujú len v lesoch. Výskyt infekčných ochorení narastá aj v mestských parkoch. Odborníci varujú pred rastúcim počtom prípadov infekčných chorôb.

kliešťová encefalitída kliešť ihla očkovanie
Foto: X/Pravda

Kliešte už dávno nie sú hrozbou len v prírode, ale čoraz častejšie sa vyskytujú aj v mestských parkoch a na upravených trávnikoch rodinných domov.

Pri priaznivých teplotách ohrozujú zdravie ľudí počas celého roka, pretože prenášajú nebezpečné infekčné ochorenia, ako sú kliešťová encefalitída a lymská borelióza.

Prípadov pribúda

Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) je najvyšší výskyt týchto ochorení v Banskobystrickom kraji (47,4 percenta), nasledovaný Žilinským (36,6 percenta) a Trenčianskym krajom (20,6 percenta).

Hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union Beáta Dupaľová Ksenzsighová upozorňuje, že počet prípadov boreliózy a kliešťovej encefalitídy neustále rastie.

„V minulom roku bolo u našich poistencov vykázaných 3 373 prípadov boreliózy a takmer 80 hospitalizácií kvôli encefalitíde. Tento rok, za prvých päť mesiacov, už evidujeme viac ako 1 500 prípadov,“ dodáva.

Na očkovanie nie je neskoro

Lekárka Unionu Ingrid Dúbravová pripomína, že aj keď je sezóna kliešťov v plnom prúde, na očkovanie nie je neskoro.

„Vakcína je účinná už dva týždne po podaní druhej dávky, a preto je vhodné očkovanie zvážiť, najmä ak plánujete pobyt v prírode,“ radí Dúbravová.

Vakcína je vhodná aj pre deti od jedného roka a jej náklady môžu byť čiastočne preplatené poisťovňou.

Čo by sme mali vedieť o vakcíne:

  • očkujú sa ňou deti od jedného roku
  • má 95- až 99-percentnú účinnosť
  • chráni nás bez ohľadu na to, či vírus prenikol zaklieštením alebo konzumáciou infikovaných nepasterizovaných mliečnych výrobkov
  • očkovanie môže prebehnúť aj v skrátenej schéme, plnú imunitu tak získame za jeden mesiac

Ide to aj bez uhryznutia

Výskyt kliešťovej encefalitídy, ktorá sa môže prenášať aj bez priameho kontaktu s kliešťom, vzbudzuje obavy. Až dvadsať percent prípadov tohto ochorenia bolo spôsobených konzumáciou nepasterizovaných mliečnych produktov z infikovaných zvierat.

„Kliešťová encefalitída sa môže prejaviť vážnymi neurologickými problémami, vrátane zápalu mozgu alebo mozgových blán,“ varuje Dúbravová.

Je preto dôležité venovať zvýšenú pozornosť nielen prevencii proti kliešťom, ale aj dôkladnej tepelnej úprave mliečnych výrobkov, aby sa minimalizovalo riziko nákazy.

Viac o prevencii a očkovaní sa môžete dozvedieť aj v reportáži tu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok