Americké voľby by v auguste veľmi tesne vyhrala Harrisová. Trump rapídne stratil náskok

30.8.2024 06:53

Keby sa americké prezidentské voľby konajú tento mesiac, vyhrá ich s rozdielom 1 % Kamala Harrisová. Donald Trump pritom len pár týždňov dozadu viedol.

harrisová a trump.jpg
Foto: TASR/AP

Kamala Harrisová má pred Donaldom Trumpom náskok jedného percentuálneho bodu a podľa prieskumu pre denník The Wall Street Journal (WSJ) by ho v priamom súboji porazila v pomere 48 ku 47 percentám.

Aktuálny prieskum, ktorý sa uskutočnil po augustovom zjazde demokratov, je pre WSJ prvým, v ktorom 59-ročná demokratka vedie nad 78-ročným republikánom. Ešte v júli mal Trump náskok dvoch percentuálnych bodov.

Prieskum tak ilustruje trend posledných týždňov, podľa ktorého sa viceprezidentovi USA podarilo zmazať náskok, ktorý mal Trump pred prezidentom Joeom Bidenom, keď sa ešte uchádzal o znovuzvolenie.

Prieskum tiež ukázal, že zatiaľ čo Harrisa vníma 49 percent respondentov pozitívne a rovnaké percento negatívne, Trumpa ľudia hodnotia negatívnejšie v pomere 53 ku 45.

Úspech má aj viceprezident

Američania majú relatívne pozitívny názor aj na demokratického kandidáta na viceprezidenta Tima Walza, ktorý je v drvivej väčšine pozitívny v pomere 46 % ku 40 %. Naopak, republikánskeho kandidáta na viceprezidenta JD Vancea vníma negatívne 50 % respondentov, zatiaľ čo pozitívne len 40 %.

Prieskum sa uskutočnil medzi 1 500 registrovanými voličmi v období od 24. do 28. augusta.

Pozrite si reportáž o plánovanej debate medzi Trumpom a Harrisovou:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok