Už žiadne predsudky. Taliansky kuchár ponúka pizzu s melónom, podľa kritikov však ničí tradíciu

30.8.2024 06:59

Taliansky kuchár a majiteľ niekoľkých reštaurácií Gino Sorbillo začal ponúkať ako letnú novinku pizzu s melónom. Sorbillo už predtým experimentoval s netradičnými verziami talianskeho pokrmu, robil pizzu s ananásom alebo banánom.

profimedia-0345672275.jpg
Foto: Profimedia

Užívatelia sociálnych sietí sa v komentároch delia na tých, ktorí chcú novinku ochutnať, a na tých, ktorí ju kritizujú ako nedôstojný výstrelok, píše agentúra APA.

"Pizzi sa medze nekladú, už žiadne predsudky. Žasnem nad tým, ako ľudia stále kričia, keď použijete ingrediencie, ktoré ste predtým nepoužívali," povedal Sorbillo serveru Fanpage.it. "Ak viete dobre urobiť pizzu, ako my tu v Neapole, tak myslím, že môžeme používať aj zdravé a typické produkty, ktoré sa predtým nepoužívali, ako napríklad slanina, ančovičky, burrata alebo ochutené oleje," dodal kuchár.

Ničí tradíciu

Kritici Sorbilla obviňujú z prefíkanej marketingovej kampane, iní mu vyčítajú, že ničia tradíciu neapolskej pizze. Patrí medzi ne aj poľnohospodárske združenie Coldiretti, ktoré dlhodobo kritizuje upravovanie tradičných talianskych receptúr v zahraničí.

Zmeny sú podľa združenia niekedy také zásadné, že už pôvodný pokrm nie je na poznanie. Ako typický príklad uvádza americké jedlo mac and cheese, čo sú cestoviny zapečené so syrovou omáčkou.

Dedičstvo UNESCO

Remeslo neapolských výrobcov pizze bolo v roku 2017 zaradené na zoznam nehmotného svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Slovo pizza je podľa jednej štúdie najznámejším talianskym slovom na svete, predstihlo dokonca aj špagety.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok