FOTO: Oslavy SNP po vojenskej prehliadke zakončí galaprogram a ohňostroj

29.8.2024 20:22

V Banskej Bystrici sa v rámci celoštátnych osláv Slovenského národného povstania vo štvrtok popoludní konala vojenská prehliadka. Na nábreží rieky Hron sa predstavilo takmer 3000 osôb a vyše 260 kusov techniky.

28082024_snp80_veterani_stretnutie_pellegrini_04068352.jpg
Foto: TASR/Martin Baumann

Do Banskej Bystrice sústredili pre vojenskú prehliadku vojenskú techniku a vojakov z celého Slovenska. Návštevníci mohli vidieť ľahkú i ťažkú vojenskú techniku.

"Išlo o ľahké mobilné prostriedky špeciálnych síl, pancierované vozidlá 4x4, veliteľské vozidlá a riadenie delostrelectva. Návštevníci uvideli ženijné zastúpenie, protilietadlový systém Mantis, naše T72. Letecká časť bude zastúpená z viacerých krajín, s lietadlami budú účastní naši susedia z Maďarska, Poľska, Českej republiky aj z USA," priblížil minister obrany Robert Kaliňák.

Od tankov po delostrelectvo

Súčasťou prehliadky boli všetky druhy výbavy jednotlivých zložiek Ozbrojených síl SR. Predstavili sa aj tanky Leopard 2A4, samohybné húfnice Zuzana a ďalšie výrobky slovenského obranného priemyslu. Trasa vojenskej prehliadky vedie centrom mesta po ceste pri rieke Hron.

Program celoštátnych osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici pokračuje od 20.30 h galaprogramom s hudobnými vystúpeniami. Oslavy o 22.00 h zakončí ohňostroj.

Pozrite si reportáž o začiatku SNP z 29. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok