Alarmujúci trend: Mladí Európania čoraz menej používajú kondómy, rastie riziko nákazy a neplánovaného tehotenstva

30.8.2024 05:45

Sexuálne aktívni dospievajúci v Európe čoraz menej používajú kondómy, čo výrazne zvyšuje riziko nákazy pohlavne prenosnými chorobami a neplánovaného tehotenstva.

kondómy
Foto: Profimedia (ilu)

Miera používania antikoncepcie sa za desaťročie prakticky nezmenila. Uviedla to vo štvrtok (29. 8.) európska pobočka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v správe založenej na štúdii v 42 krajinách.

Štúdia sledovala sexuálne správanie 242-tisíc sexuálne aktívnych adolescentov vo veku 15 a viac rokov v rokoch 2014 až 2022. WHO použila údaje zo 42 prevažne európskych krajín, ale zahrnula aj strednú Áziu a Kanadu.

Kým pred desiatimi rokmi používalo kondóm 70 percent chlapcov, pred dvoma rokmi to bolo len 61 percent. V prípade dievčat tento podiel klesol zo 63 na 57 percent. Pokles nebol rovnomerný, pričom v niektorých regiónoch bol pokles výraznejší ako v iných.

Takmer tretina priznala, že nepoužila kondóm

Takmer tretina dospievajúcich priznala, že pri poslednom pohlavnom styku nepoužila ani kondóm, ani antikoncepciu, ale tento počet sa v priebehu rokov veľmi nezmenil. Podiel párov používajúcich antikoncepciu je tiež stabilný a pohybuje sa okolo 26 percent.

Naopak, podľa WHO sú rozdiely v prístupe k antikoncepcii badateľné v rôznych sociálno-ekonomických skupinách. Zatiaľ čo dospievajúci z rodín s nižšími príjmami mali nechránený pohlavný styk v tretine prípadov, u dospievajúcich z vyšších vrstiev to bola len štvrtina.

WHO varuje

Európska WHO varuje, že nechránený pohlavný styk mladých ľudí môže viesť k šíreniu pohlavne prenosných chorôb, ako aj k tehotenstvám a potratom za nebezpečných podmienok. Podľa organizácie je na vine nedostatočná sexuálna výchova a sexuálne zdravie a nedostatočné možnosti ochrany.

„Hoci sú zistenia správy znepokojujúce, nie sú prekvapujúce. V mnohých krajinách sa naďalej zanedbáva komplexná sexuálna výchova primeraná veku a tam, kde je dostupná, je v posledných rokoch čoraz častejšie napádaná na základe falošného predpokladu, že podporuje pohlavný styk, hoci pravdou je, že vybavenie mladých ľudí správnymi vedomosťami v správnom čase vedie k optimálnym zdravotným výsledkom spojeným so zodpovedným správaním a voľbou,“ povedal šéf WHO pre Európu Hans Kluge.

WHO tiež upozorňuje, že šírenie chorôb má vplyv nielen na nakazených a ich osobný a pracovný život, ale kladie aj zvýšené nároky na zdravotný systém a vyžaduje si vyššie výdavky.

Pozrite si archívny rozhovor s infektológom Petrom Sabakom z 1. decembra 2023 o víruse HIV:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok