Slovan sa zaradil medzi elitu svetového futbalu a zinkasuje milióny. Títo giganti môžu zavítať na Tehelné pole

29.8.2024 11:06 , Aktualizované: 29.8.2024 22:40

Slovan Bratislava dosiahol historické víťazstvo a prvýkrát v históriu klubu postúpil do Ligy majstrov. Na Tehelnom poli v stredu večer porazil dánsky FC Midtjylland a z baráže sa prebojoval do najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže.

Belasí vo štvrtok spoznajú aj svojich súperov. V Monaku sa o 18.00 h. koná žreb Ligy majstrov. Zmenou prešiel formát súťaže, ktorý sa rozšíril z 32 na 36 účastníkov. 

Kluby sú podľa koeficientu rozdelené do štyroch košov. Slovan figuruje vo štvrtom. Každý klub, vrátane Slovana, dostane dvoch súperov z každého koša. Aj z toho, v ktorom figuruje.

Pozrite si rozloženie košov, z ktorých Slovan spozná súperov. ↓

Tréner Vladimír Weiss nemá preferenciu, na koho by chcel naraziť. "S každým súperom to bude zážitok, je mi jedno, kto sem príde. Možno budem mať šťastnú ruku na Real Madrid, Barcelonu, možno dostaneme Manchester City. Bude to veľkolepé divadlo a budeme bojovať, ako sa dá. Prídu svetoví hráči, megahviezdy, ale dnes sú megahviezdy moji hráči," zložil kompliment svojim hráčom.

Toto sú už známe termíny jednotlivých kôl hlavnej fázy Ligy majstrov:

  1. kolo: 17. až 19. september
  2. kolo: 1. a 2. október
  3. kolo: 22. a 23. október
  4. kolo: 5. a 6. november
  5. kolo: 26. a 27. november
  6. kolo: 10. a 11. december
  7. kolo: 21. a 22. január 2025
  8. kolo: 29. január 2025

Do nižšej súťaže nepadne

Zmenou v rámci nového formátu je aj to, že kluby nezostupujú do nižších súťaží. Ak sa tak Slovanu nepodarí prebojovať do vyraďovacej fázy Ligy majstrov, v pohárovej Európe končí. Do "vyraďovačky" postupuje 24 tímov.

Koľko Slovan zarobí?

Za víťazstvo v play-off Slovan získa približne štyri milióny eur. Za účasť v hlavnej fáze Ligy majstrov zinkasuje ďalších viac ako 18 miliónov. 

V prípade víťazstva v najprestížnejšej pohárovej súťaži by získal viac ako dva milióny eur, za remízu zarobí 700-tisíc eur. Ak sa slovenskému majstrovi podarí postúpiť do vyraďovacej fázy, získa milión. Ak postúpi priamo do osemfinále, zinkasuje dva milióny eur.

Naprázdno nezostane ani Slovenský futbalový zväz, ktorý v rámci tzv. solidarity payments získa približne 10 miliónov eur. 

Veľké plány

Tréner Weiss verí, že naplnením kasy za postup do LM sa iba začína éra budovania veľkého Slovana. "Dnes máme nový štadión, ktoré je ako divadlo snov. Všetci dnes musia mať radosť, naši diváci, ale aj tí, ktorí nás nemajú radi. Zarobili sme nejaké peniaze klubu, všetci si ich zaslúžime za robotu, ktorú odvádzame. Verím, že ich aj rozumne investujeme. Máme veľké plány, o ktorých teraz nemôžem hovoriť, ale Slovan bude ešte lepší. Ja už tu možno nebudem, ale tento klub bude rásť," dodal Weiss.

Pozrite si reportáž o Lige majstrov v Bratislave z 29. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok