Živý pamätník, ktorý pripomína hrôzy vojny. Obec Kalište vypálili, no už neobnovili

29.8.2024 09:16

Obec Kalište, ktorú vypálili v závere druhej svetovej vojny, je jedinou na Slovensku, ktorú už neobnovili. Stala sa živým pamätníkom, ktorý má navždy pripomínať hrôzy vojny. Z tých, ktorí vraždenie v obci prežili, dnes už takmer nikto nežije.

Kalište bola kedysi stará uhliarska obec umiestnená vo výške 924 metrov nad morom. Napriek odľahlej polohe v horách, tu ešte počas druhej svetovej vojny žilo viac ako 200 ľudí.

Táto pomoc sa im neskôr stala osudnou. Množstvo povstalcov sa tam ukrývalo hneď po potlačení povstania. Hoci Nemci prišli do obce začiatkom novembra 1944, neskôr sa stiahli.

Keď sa už v marci 1945 približoval front, povstalci Kalište opustili a zostalo nestrážené. Len v poľnej nemocnici nad obcou ležalo niekoľko chorých vojakov.

18.marca však nemecké jednotky Kalište obkľúčili a o pár hodín obec ľahla popolom.

Na tragédiu nikdy nezabudli

Tí, ktorí prežili, na túto tragédiu nikdy nezabudli a ešte aj na sklonku života si všetko dobre pamätali.

Hoci sa pamätníci každoročne stretali priamo na Kališti, dnes z nich už takmer nikto nežije.

Obec Kalište, ako jedinú z vypálených obcí, už po vojne nikdy neobnovili a v roku 1961 ju vyhlásili za Národnú kultúrnu pamiatku.

Skutočné dôvody vypálenia obce sú však aj pre historikov stále záhadou. Nespochybniteľná je pomoc partizánom, ale či tam boli aj iné, napríklad osobná pomsta, to sa už asi nedozvieme

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok