Z detských šarvátok vznikla jedna z najironickejších bitiek. V Španielsku sa obhadzovali paradajkami

28.8.2024 17:55

V španielskom meste Buñol blízko Valencie sa v stredu (28. augusta) 22-tisíc ľudí zapojilo do tradičnej paradajkovej bitky zvanej Tomatina.

Paradajky, Španielsko, vojna
Foto: TASR/AP

Ako munícia poslúžilo 120 ton prezretých paradajok, ktoré po sebe účastníci hádzali zhruba hodinu.

V bláznivej bitke tvoria miestni obyvatelia asi polovicu, tú druhú predstavujú turisti, ktorí dorazili zo Španielska aj rôznych kútov sveta, píše agentúra DPA.

Pravidlá bitky

Bitka začala na širokej ulici v centre mesta na pravé poludnie, usporiadatelia odporúčali prísť o dve hodiny skôr. Vstupenky na účasť na Tomatine sa kupovali vopred, do vymedzeného priestoru sa nesmeli vnášať telefóny, fotoaparáty ani žiadne tvrdé predmety.

Paradajky sú síce prezreté a mäkké, napriek tomu sa odporúča ich pred hádzaním ešte roztlačiť a deti do 16 rokov do tejto bitky nesmú, uvádza usporiadatelia.

Radšej nahý a s plaveckými okuliarmi

Ulicou išlo nákladné vozidlo s otvorenou korbou a usporiadatelia z neho zhadzovali paradajky, ktoré potom účastníci pod nimi hádzali ďalej.

Časť ľudí volila svetlé oblečenie, ale mnohí boli vyzlečení do pol tela, vyplýva z fotografií na sociálnych sieťach.

Užitočnou pomôckou vo chvíli, keď sú roztlačené paradajky úplne všade, sú aj plavecké okuliare.

Tradíciu začali deti

Tradícia festivalu Tomatina, ktorý sa koná vždy poslednú stredu v auguste, siaha do roku 1945, kedy vraj pravidelné paradajkové orgie začali nevinnou bitkou medzi miestnymi deťmi.

Slávnosť v kraji, ktorý je pestovaním paradajok preslávený, získala popularitu v 80. rokoch minulého storočia. Vďaka fotogenickosti a istej bizarnosti priťahuje ľudí z celého sveta.

Záujem o bitku bol taký veľký, že od roku 2013 je počet účastníkov obmedzený práve na 22-tisíc.

Predtým sa niektoré roky zúčastnilo aj vyše 50-tisíc ľudí, píše DPA. S reguláciou účasti pomáha predaj vstupeniek, tie najlacnejšie boli tento rok za 15 eur.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok