Európske organizácie apelujú na šéfa envirorezortu: Nemeňte zálohovací systém, funguje bravúrne

Skupina európskych organizácií zastupujúcich výrobcov nápojových obalov poslala ministrovi životného prostredia Tomášovi Tarabovi (nom. SNS) list. Žiadajú ho v ňom, aby nezasahoval do fungovania zálohovacieho systému.

zálohovanie.jpg
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Ministerstvo životného prostredia predložilo pred niekoľkými týždňami do skráteného medzirezortného pripomienkového konania novelu zákona, ktorou má zvýšiť svoj dohľad nad Správcom zálohového systému, ako aj kontrolu nad celým systémom.

Chce tiež zaviesť oprávnenie vymenovať a odvolávať svojich zástupcov do správnej rady. Zároveň chce obmedziť maximálnu výšku príjmov z nevyplatených záloh, s ktorou môže správca nakladať, a to na 20 percent za predchádzajúci kalendárny rok.

Krok sa ukázal byť veľmi nepopulárnym medzi viacerými zainteresovanými stranami. Aktuálne ministra životného prostredia Tomáša Tarabu kritizujú aj viaceré európske organizácie zastupujúce výrobcov nápojových obalov. Zaslali mu spoločný list.

Neničte úspešný systém, odkazujú

Ako informuje portál Euractiv, skupina deviatich spoločností vyjadruje „vážne obavy z navrhovanej novely slovenskej legislatívy týkajúcej sa systému zálohovania na jednorazové obaly nápojov”.

Medzi nimi sú napríklad Brewers of Europe, organizácia zastupujúca viac ako 10-tisíc pivovarov v Európe, EUROPEN, európska organizácia zameraná na obaly a životné prostredie, zástupcovia výrobcov kovových obalov, asociácie reprezentujúce stovky producentov minerálnych vôd a nealkoholických nápojov, ako aj medzinárodné neziskové organizácie, ktoré sa venujú ekológii, znižovaniu odpadu a podpore obehového hospodárstva.

Tvrdí, že ak by novela zákona v súčasnej podobe uspela, narušila by zálohovací systém, ktorý je na Slovensku mimoriadne úspešný.

Autori listu oceňujú úspešnosť systému, hoci minister Taraba pri predstavovaní novely tvrdil, že správca aktuálne funguje neefektívne, neplní povinné ciele a v budúcnosti hrozia sankcie na európskej úrovni.

Napriek tomu majú európske organizácie opačný názor. Slovensko po zavedení zálohovania v roku 2022 dosiahlo výrazné zlepšenie v zbere a recyklácii jednorazových nápojových obalov, ako aj pokles voľne pohodeného odpadu, pričom úspešne prekročilo stanovené ciele EÚ.

V roku 2023 sa Slovensku podarilo dosiahnuť mieru zberu nápojových obalov nad 90 percent, čo je ďaleko pred cieľmi EÚ, ktoré predpisujú 77 percent zberu do roku 2025 a 90 percent až do roku 2029, ako uvádza Smernica EÚ o jednorazových plastoch.

Ministerstvo životného prostredia však v reakcii pre Euractiv označil list za „lobistické zásahy“.

„Zálohový systém bol používaný na likvidovanie slovenských výrobcov, ktorí sa nevedeli dostať dlhé obdobie ku recyklačným kódom, a tým nemohli legálne predávať svoje produkty,“ uviedlo tlačové oddelenie envirorezortu.

Kritika z viacerých strán

Novelu zákona nekritizujú len výrobcovia nápojových obalov. Namieta ju aj Správca zálohového systému. Kontrola a transparentnosť, ktorými návrh argumentoval rezort, sú podľa správcu zabezpečené aj v súčasnosti.

Navrhovaná účasť štátu v exekutívnych orgánoch správcu a široko definovaná kompetencia štátu meniť zakladateľské dokumenty sú podľa správcu v protiklade s primeranou, rozumnou a užitočnou funkciou kontroly a dohľadu štátu.

„Neprípustným spôsobom zasahujú do nezávislosti neziskovej organizácie v jej zodpovednosti za správu systému a popierajú zodpovednosť Správcu zálohového systému za správu systému,“ uviedol v pripomienke k legislatíve.

Pripomienky k novele z dielne Tarabovho rezortu má dokonca aj ministerstvo financií. Varuje napríklad, že zníženie maximálnej výšky príjmov z nevyplatených záloh oslabí financie Správcu zálohového systému a zvýši administratívne poplatky pre subjekty uvádzajúce obaly na trh.

Ministerstvo tiež žiada analýzu vplyvov na podnikateľské prostredie a odhad nárastu poplatkov na jeden obal a nesúhlasí so zmenami, ktoré by novela zaviedla v zakladajúcich dokumentoch správcu, vrátane možnosti odvolávať a vymenovať členov správnej rady. Túto zmenu žiada buď úplne vypustiť alebo aspoň lepšie odôvodniť.

Pozrite si reportáž o zmenách v zálohovacom systéme, ktoré si želá ministerstvo životného prostredia:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok