Desiatky českých odborníkov kritizujú Tarabovo ministerstvo. Vo výzve hovoria o čistkách, klientelizme a stredovekých praktikách

28.8.2024 15:40

Českí odborníci vrátane bývalých ministrov kritizujú ministerstvo životného prostredia pod vedením Tomáša Tarabu (SNS). Tvrdia, že ohrozuje slovenskú prírodu a ide mu skôr o blaho podnikateľov a developerov.

taraba a ministri.jpg
Foto: TASR/Ján Krošlák

Výzva pod názvom „Je čas podať pomocnú ruku“, ktorú podpísala početná skupina českých odborníkov poukazuje na vážne znepokojenie nad súčasnou situáciou v oblasti ochrany prírody a životného prostredia na Slovensku.

Odborníci, vrátané bývalých ministrov, enviromentalistov a dokonca bývalého premiéra Petra Pitharta, kritizujú novú slovenskú vládu, najmä vedenie Ministerstva životného prostredia, za drastické kroky, ktoré podľa nich ohrozujú slovenskú prírodu a krajinu.

Podľa výzvy, ktorú českí odborníci verejne podporili, došlo po parlamentných voľbách v septembri 2023 na Slovensku k dramatickému obratu k horšiemu v oblasti ochrany životného prostredia. Po tom, ako sa do čela ministerstva životného prostredia a parlamentného výboru životného prostredia dostali nominanti SNS, sa začali masívne čistky v riadiacich štruktúrach ministerstva.

Nesprávajú sa vraj ako envirorezort

„Ihneď po nástupe k moci začali masívne a arogantne vykonávané čistky prakticky vo všetkých štruktúrach v pôsobnosti ministerstva,“ píše sa vo výzve. Odborníci upozorňujú na to, že kompetentných riaditeľov nahradili ľudia bez príslušnej kvalifikácie, vybraní na základe straníckych väzieb a klientelizmu.

Znepokojujúce je podľa nich aj to, že nové vedenie ministerstva zdieľa záujmy, ktoré sa viac podobajú záujmom rezortov poľnohospodárstva alebo hospodárstva než rezortu ochrany prírody.

Jedným z konkrétnych príkladov je podľa českých odborníkov novela zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá uľahčuje výrub stromov. Tento krok podľa nich nepomohol prírode ani ľuďom, ale len spracovateľom dreva a developerom.

„Prakticky všetky zmeny zákonov pripravené ministerstvom pod súčasným vedením sú namierené proti prírode, krajine, životnému prostrediu, klíme a ľuďom,“ varujú odborníci.

Podľa nich je príznakom súčasného stavu aj nadmerný a často neopodstatnený lov vzácnych šeliem a snahy o zrušenie národných parkov alebo radikálne obmedzenie ich bezzásahových zón.

Tento prístup prirovnávajú k stredovekým praktikám: „Z ideologického hľadiska sa mnohé názory vedenia rezortu na prírodu a spoločnosť pohybujú medzi temným stredovekom a päťdesiatymi rokmi minulého storočia.“

Ponúkajú spoluprácu aj spoločný fond

Českí odborníci vyzývajú k širšej spolupráci a ponúkajú slovenským kolegom podporu a spoluprácu pri ochrane životného prostredia. „Veríme, že je našou úlohou ponúknuť prácu schopným ľuďom a podporu dôležitým projektom, likvidovaným ľuďmi obmedzeného myslenia a zdanlivo neobmedzenej hrubej sily,“ píše sa vo výzve. Navrhujú vytvorenie siete kontaktov a spoločných projektov, ktoré by boli prínosom pre obe strany.

Zároveň navrhujú založenie česko-slovenského fondu, ktorý by finančne podporoval ohrozených jednotlivcov a organizácie na Slovensku. „Je čas na konkrétne akcie, ruku treba podať konkrétnym ľuďom a podporu konkrétnym projektom,“ dodávajú odborníci.

Záver výzvy apeluje na to, že pomoc, ktorú teraz českí odborníci ponúkajú Slovensku, môže byť jedného dňa potrebná aj v Českej republike. „Nikdy nevieme, kedy budeme podobnú pomoc potrebovať aj my v Českej republike,“ uzatvárajú českí odborníci svoju výzvu.

Pozrite si rozhovor s ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom v Téme:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok