Severná Kórea otestovala vylepšený raketový systém. Skúške sa prizeral aj Kim

28.8.2024 06:38

Severná Kórea za účasti diktátora Kim Čong-una otestovala vylepšený odpaľovací systém pre strely kalibru 240 milimetrov. Podľa agentúry Reuters o tom v stredu informovala severokórejská agentúra KCNA, ktorá skúšku označila za úspešnú.

Koreas_Tensions659141.jpg
Foto:

O deň skôr sa Kim prizeral testu samovražedných dronov v čase, keď KĽDR podľa Spojených štátov dodáva strely či delostreleckú muníciu Rusku, ktoré pokračuje v agresii proti Ukrajine.

Systém podľa severokórejskej štátnej agentúry pri skúške "dokázal svoju prevahu v mobilite a sústredení úderov". Líder Kim sa v posledných týždňoch prizeral viacerým testom zbraní a podľa štátnych médií vyzýva vývojárov na rýchlejšiu prácu na moderných zbraňových technológiách.

Dodávky Rusku

USA a Južná Kórea tvrdia, že KĽDR dodáva Rusku zbrane a muníciu, ktorú potrebuje na pokračovanie vojny s Ukrajinou. Podľa Soulu Pchjongjang poslal od vlaňajška do Ruska najmenej 12-tisíc kontajnerov s muníciou a navyše desiatky rakiet krátkeho doletu.

Rusko a KĽDR informácie o dodávkach vojenského vybavenia popierajú, verejne však hovoria o utužovaní vzájomnej spolupráce vrátane tej vojenskej.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok