Ukrajina zatvára dvere Gazpromu. Dohoda o tranzite plynu po tomto roku skončí, Slovensko hľadá riešenia

27.8.2024 17:59

Kyjev nepredĺži dohodu so spoločnosťou Gazprom o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu po jej vypršaní na konci tohto roka, vyhlásil v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom agentúra TASS.

Gazprom
Foto: Profimedia

"Dohoda s Ruskom sa nepredĺži, bodka, koniec," povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii. Ukrajina po vypršaní platnosti zmluvy rozhodne o tranzite ruského plynu cez svoje územie do Európy spoločne s Európskou úniou dodal prezident.

"Pokiaľ ide o tranzit plynu od iných spoločností, ak bude pretrvávať záujem zo strany niektorých našich európskych kolegov, budeme ich žiadosti posudzovať spolu s EÚ," uzavrel Zelenskyj.

Rokovať s Moskvou nebudú

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ začiatkom marca uviedol, že Kyjev je pripravený pokračovať v tranzite ruského plynu do Európy cez svoje územie aj po vypršaní platnosti zmluvy, hoci o tejto dohode nemieni rokovať priamo s Moskvou.

Šmyhaľ vtedy navrhol, že európske krajiny by mohli plyn nakúpiť ešte pred jeho dodaním do ukrajinského prepravného systému. Následne by tak Ukrajina technicky zabezpečovala tranzit európskeho plynu.

Prioritou je plynulé zásobovanie

Podpredseda Národnej rady poverený jej riadením Peter Žiga a generálny riaditeľ ukrajinskej spoločnosti Naftogaz Oleksij Černyšov sa zhodli na tom, že budú hľadať obojstranne ekonomicky a politicky prijateľné riešenia dodávok plynu cez Ukrajinu, ktoré podporia aj ďalšie krajiny EÚ. Informoval o tom v utorok odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

"Pre Slovensko, ale aj ďalšie susedné krajiny je dôležité zachovať plynulé zásobovanie zemným plynom a ropou, s čím súvisí tranzit ruského plynu aj po roku 2024," zdôraznil Žiga s tým, že Slovensko privíta každú možnosť, ktorá zabezpečí dostatok zemného plynu v prijateľnej cene pre priemysel a domácnosti. Černyšov podľa odboru komunikácie ocenil aktuálnu pomoc a spoluprácu so Slovenskom.

Naftogaz je ukrajinská štátna ropná a plynárenská spoločnosť. Prostredníctvom nej prúdi na Slovensko ropa a plyn z Ruska, pričom jej zmluva s ruským Gazpromom na dodávku plynu do EÚ cez územie Ukrajiny trvá len do konca roka 2024.

Pozrite si reportáž o spore o ruskú ropu z 26. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok