Polícia obvinila štyroch "lovcov pedofilov". Mužov mali nalákať na falošný profil, zbiť ich, okradnúť a zviazať

27.8.2024 15:54 , Aktualizované: 27.8.2024 18:27

Polícia upozornila na skupiny, ktoré fyzicky napádajú sexuálnych predátorov. Vydávajú sa sa za "ochrancov spoločnosti", no teraz niektorí z nich čelia obvineniu aj z lúpeže.

polícia policajt
Foto: TASR/Jakub Kotan

Štyri osoby čelia obvineniu zo zločinu lúpeže spáchaného formou spolupáchateľstva, v súbehu so zločinom obmedzovania osobnej slobody spáchaného formou spolupáchateľstva.

O obvinení informuje polícia na sociálnej sieti.

Využili falošný profil

Podľa doterajších zistení, obvinení lákali nič netušiacich mužov na sociálnych sieťach prostredníctvom falošného profilu ženy.

Po nadviazaní komunikácie vylákali obete na vopred dohodnuté miesto stretnutia.

Na mieste boli muži následne konfrontovaní a fyzicky napadnutí. Okradnutých, zviazaných a zranených ich útočníci nechali ležať na zemi a z miesta činu ušli.

Skupín pribúda

Polícia nedávno upozornila na podobné skupiny ľudí, ktoré v online priestore vyhľadávajú sexuálnych predátorov a následne ich na stretnutí fyzicky napadnú.

V poslednom období eviduje niekoľko takýchto prípadov.

Vyzýva verejnosť na kontaktovanie v prípade akýchkoľvek poznatkov nielen o sexuálnych predátoroch, ale aj o takýchto skupinách.

„Príslušníci Národnej centrály osobitných druhov kriminality Prezídia Policajného zboru v úzkej spolupráci s policajtmi z krajských riaditeľstiev Policajného zboru identifikovali v poslednom období niekoľko prípadov tzv. ‚Lovcov pedofilov‘, a to vďaka spolupráci s Políciou České republiky a na základe informácií poskytnutých Europolom,“ píše polícia na sociálnej sieti.

Predátora zbijú

Členovia skupín sa podľa nej snažia vystupovať ako samozvaní „ochrancovia spoločnosti“. Inšpirujú sa vraj najmä zahraničnými videami a na internete sa vydávajú za osoby mladšie ako 15 rokov. So sexuálnymi predátormi sa snažia dohodnúť si osobné stretnutie.

Ak sa im to podarí, pri stretnutí osobu fyzicky napadnú. Celý proces si často natočia a uverejnia na internet. Polícia na „lovcov“ apeluje, že takýmto spôsobom sa vystavujú trestnoprávnemu postihu za viaceré závažné trestné činy.

„Jediným správnym riešeným je to, aby sa verejnosť vždy obracala s dôverou na Políciu Slovenskej republiky. A to v prípade akýchkoľvek poznatkov nielen o sexuálnych predátoroch, ale aj ich ‚lovcoch‘,“ píše polícia v statuse a dodáva, že fenoménom sa zaoberajú aj ďalšie policajné zložky naprieč Európou.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok