Kyjevu sa podľa veliteľa ukrajinskej armády darí aj na ruskom území. V Kurskej oblasti sme ovládli sto obcí, tvrdí Syrskyj

27.8.2024 14:50

Ukrajina má pod kontrolou 100 obcí v Kurskej oblasti, kde dobyla najmenej 1 300 kilometrov štvorcových územia. V oblasti susediacej s Ukrajinou zajala 594 ruských vojakov.

Ukrajina Rusko ukrajinský vojak
Foto: TASR/AP

Uviedol to v utorok (27. 8.) veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskyj.

V prejave vysielanom ukrajinskou televíziou podľa ruskojazyčného serveru BBC priznal, že jedným z dôvodov pre začatie ofenzívy pred tromi týždňami bolo zmierniť nápor na fronte pri Pokrovsku na východe Ukrajiny.

"Ruská federácia z kurského smeru každodenne ostreľovala naše prihraničné dediny, mali sme početné straty medzi civilným obyvateľstvom a desiatkami zničených obcí. Nepriateľ navyše v tomto smere sústreďoval značný počet vojakov a plánoval v ňom útočnú operáciu," uviedol Syrskyj.

Kyjev chce ochrániť civilistov v Sumskej oblasti

Kyjev sa preto podľa neho rozhodol spustiť ofenzívu, aby "vytvoril bezpečnostnú zónu, zastavil ostreľovanie" a ochránil civilistov v ukrajinskej Sumskej oblasti, ktorá s Kurskou oblasťou susedí.

Jedným z cieľov ale bolo aj odviesť ruské sily z ukrajinského frontu, najmä z okolia mesta Pokrovsk, ktorý v Doneckej oblasti tvorí dôležitý logistický bod ukrajinskej armády, a obce Kurachovo západne od Donecka.

"Kurská operácia odklonila značný počet (ruských) síl," uviedol Syrskyj, podľa ktorého išlo o jednotky z juhu Ukrajiny.

"K dnešnému dňu môžeme povedať, že na kurzový front bolo vyslaných zhruba 30-tisíc (ruských) vojakov a toto číslo sa zvyšuje," dodal veliteľ. Rusko podobné údaje nezverejňuje.

Moskva ale zároveň posilňuje svoje sily pri Pokrovsku, doplnil Syrskyj.

"Situácia na pokrovskom fronte je pomerne zložitá... nepriateľ využíva svoju prevahu v počte mužov, zbraní a vojenskej techniky, aktívne zapája delostrelectvo a letectvo," povedal Syrskyj.


Ukrajine sa podľa neho však darí v Kurskej oblasti, kde od svojho vpádu na začiatku augusta dobyla 1 294 kilometrov štvorcových ruského územia.

Syrskyj prvýkrát prehovoril o počte zajatých vojakov

Podľa agentúry Reuters rovnako Syrskyj prvýkrát verejne prehovoril o počte zajatých ruských vojakov počas tejto vojenskej operácie, ktorých je k dnešnému dňu podľa neho 594.

Ukrajinský útok v Kurskej oblasti je súčasťou širšieho konfliktu, ktorý v roku 2022 rozpútalo Rusko rozsiahlou inváziou do susednej krajiny.

Moskva teraz okupuje zhruba 100-tisíc kilometrov štvorcových ukrajinského územia po tom, čo časť zabraného priestoru ukrajinské jednotky dobyli späť.

Pozrite si reportáž z 22. augusta o návšteve Zelenského v pohraničných oblastiach:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok