Operujú v utajení, ich motiváciou je sloboda. Ako pracujú členovia ukrajinského hnutia odporu?

28.8.2024 05:45

V tieni ruskej okupácie bojujú členovia ukrajinského hnutia odporu, ktorí riskujú, aby oslabili ruskú prítomnosť na svojom území. Ich motiváciou je pritom túžba po slobode. Veliteľ Síl zvláštnych operácií Ukrajiny opísal náplň práce týchto partizánov.

ukrajina.png
Foto: Reprofoto/YoutTube/Центр національного спротиву

Členovia ukrajinského hnutia odporu robia všetko pre to, aby na okupovaných územiach sťažili prácu nepriateľských vojakov a zároveň oslabili ruskú armádu. Na správu upozornil portál CNN Prima News.

Motiváciou je sloboda

„Naši ľudia skryto a odhodlane plnia svoje úlohy bez toho, aby očakávali rýchlu odmenu alebo slávu. Ich hlavnou motiváciou je sloboda. Chceme brániť našu krajinu. Rusi nás budú musieť buď všetkých zabiť, alebo odísť,“ povedal veliteľ skupiny SOF v rozhovore pre Sky News. Z bezpečnostných dôvodov požiadal o anonymitu, vystupuje tak pod prezývkou Mykola.

Mykola šéfuje sieti civilistov, ktorí v okupovaných oblastiach vedú rôzne sabotážne akcie.

„Práca, ktorú hnutie odporu vykonáva, je veľmi nebezpečná. Mnoho našich ľudí bolo zabitých alebo skončilo v ruskom väzení. Ani to nás ale neodrádza. Náš vznešený cieľ ospravedlňuje straty, ktoré sme utrpeli a ktoré ešte utrpíme,“ hovorí. Medzi ukrajinské úlohy na okupovaných územiach patrí špionáž či sabotáž. 

Muži aj ženy rôzneho veku

Neoficiálna činnosť hnutia začala už v roku 2014 po ruskej anexii Krymu. Formálnou ukrajinskou štruktúrou sa hnutie stalo po začiatku ruskej invázie v roku 2022.

„Sú medzi nimi muži aj ženy rôzneho veku – od mladých po tie najstaršie. Pripojiť sa môže každý dospelý, ktorý je statočný a lojálny k Ukrajine,“ vysvetlil Mykola. O konkrétnych protiruských operáciách však z bezpečnostných dôvodov nehovoril. 

Z propagačných videí hnutia ale vyplýva, že likvidujú ruský vojenský materiál, odovzdávajú informácie vedeniu v Kyjeve či organizujú atentáty na kolaborantov, ale aj ruských veliteľov a vojakov. 

Hnutie rastie

Členská základňa hnutia rastie. Presné číslo členov Mykola nemohol prezradiť, ide však podľa neho o tisíce ľudí. 

„Teraz sme zahájili kampaň na popularizáciu hnutia odporu. Vytvárame podmienky na to, aby s nami mohol dôverne komunikovať každý občan Ukrajiny,“ dodal. 

Pozrite si reportáž z 24. augusta o tom, že ukrajinský deň nezávislosti nezastavila ani vojna. ↓

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok