Ruský podnikateľ zo sankčného zoznamu Marčevskij už nemá útočisko na Slovensku. Zrušil mu ho migračný úrad

Arťom Marčevskij už na Slovensku útočisko nenájde. Podnikateľovi, ktorý spoločne s oligarchom Viktorom Medvedčukom vytvoril proruské médium Voice of Europe, odobral rezort vnútra dočasnú ochranu.

Arťom Marčevskij
Foto: Facebook/АртМар

Slovenské orgány odobrali dočasnú ochranu Arťomovi Marčevskému, ktorý stál za proruským médiom Voice of Europe. Českému Deníku N to potvrdilo Ministerstvo vnútra SR.

Marčevskij predtým žil v Českej republike, odkiaľ musel odísť po zrušení povolenia na pobyt, a následne sa presťahoval na Slovensko, kde získal dočasné útočisko.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok v máji uviedol, že sa prípadom zaoberá jeho rezort v spolupráci so Slovenskou informačnou službou.

Migračný úrad rozhodol o zrušení Marčevského dočasného útočiska 3. júla, pričom toto rozhodnutie nadobudlo platnosť 25. júla. V dôsledku toho by sa Marčevskij už nemal nachádzať na Slovensku.

Portál Voice of Europe, ktorý pôsobil v Prahe, sa snažil prezentovať ako nezávislé médium prinášajúce „alternatívne“ názory na témy ako Európska únia, migrácia a konflikt na Ukrajine. Medzi osobnosti, s ktorými portál realizoval rozhovory, je podpredseda Smeru-SD Erik Kaliňák, predseda mimoparlamentnej Republiky Milan Uhrík a bývalý predseda KDH Ján Čarnogurský.

Opozícia jeho pobyt kritizovala

Hnutie Progresívne Slovensko predošle apelovalo na ministerstvo vnútra , aby začalo konanie na zrušenie dočasného útočiska v prípade Marčevského.

„Jeho zaradenie na európsky sankčný zoznam je jednoznačne informáciou, ktorá preukazuje, že tento človek je hrozbou pre bezpečnosť SR a dávno tu nemal čo hľadať,“ vyhlásila poslankyňa NR SR Zuzana Števulová (PS) na adresu Marčevského. Vyzvala rezort vnútra, ministra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) a príslušné orgány, aby konali v zmysle zákona o azyle a začali konanie o zrušení udeleného dočasného útočiska. Ozrejmila, že zrušenie dočasného útočiska je potrebné pred jeho vyhostením.

Pripomenula, že Marčevskij má podľa zverejnených informácií na Slovensku dočasné útočisko od 8. apríla na základe ukrajinského občianstva a konfliktu na Ukrajine, no už začiatkom roka ho Česká republika zaradila na svoj sankčný zoznam. Myslí si preto, že kompetentné orgány mohli konať skôr. Pýtať sa chce na to aj vedenia Slovenskej informačnej služby (SIS) na rokovaní parlamentného kontrolného výboru.

„Prípad ukazuje, že vláda nevníma význam a dôležitosť boja proti dezinformáciám. Na rozdiel od partnerov k tomu nepristupuje s náležitou pozornosťou,“ skonštatovala v tom čase europoslankyňa Ľubica Karvašová (PS).

Tvrdí, že od nástupu vlády dochádza k okliešťovaniu a rušeniu útvarov na ministerstvách, ktoré mali ako hlavný cieľ boj proti dezinformáciám, šíreniu „prokremeľských ruských naratívov“, propagandy a aktívnu prácu so strategickou komunikáciou.

Pozrite si archívnu reportáž o ruskom vplyve na Slovensku:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok