Uber dostal v Holandsku pokutu 290 miliónov eur. Podľa úradov nechránil osobné údaje vodičov

26.8.2024 10:15 , Aktualizované: 26.8.2024 10:39

Prevádzkovateľ alternatívnej taxislužby Uber dostal v Holandsku pokutu 290 miliónov eur.

Uber
Foto: TASR/AP

V rozpore s pravidlami Európskej únie posielal osobné údaje európskych vodičov taxi do centrály v Spojených štátoch, oznámil v pondelok (26. 8.) holandský úrad pre ochranu osobných údajov (DPA). Uber s pokutou nesúhlasí.

Holandský úrad v odôvodnení svojho rozhodnutia oznámil, že Uber nezabezpečil dostatočnú ochranu týchto údajov pri prenose.

To podľa úradu predstavuje vážne porušenie únijného nariadenia GDPR, ktoré ochranu citlivých osobných údajov upravuje.

"Toto chybné rozhodnutie a tak mimoriadna pokuta sú úplne neopodstatnené. Proces cezhraničného prenosu údajov spoločnosti Uber bol za trojročné obdobie nesmiernej neistoty medzi EÚ a USA v súlade s GDPR," povedal agentúre Reuters hovorca Uberu Caspar Nixon.

Spoločnosť sa chce odvolať

"My sa odvoláme a sme si istí, že zvíťazí zdravý rozum," dodal.

Hovorca tak odkazoval na dobu pred rokom 2020, keď medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi panovali nezhody ohľadom prenosu osobných údajov medzi kontinentmi.

Súdny dvor EÚ v júli 2020 označil za neplatné rozhodnutie Európskej komisie, ktoré umožňovalo firmám odovzdávať osobné údaje užívateľov do USA. Reagoval vtedy na podnet rakúskeho aktivistu Maxa Schremsa, podľa ktorého spoločnosť Facebook nerešpektovala pravidlá ochrany citlivých dát.

Uber mal za minulý rok hrubý zisk 14,8 miliardy dolárov oproti zisku 12,2 miliardy USD o rok skôr. Tržby zvýšil takmer o 17 percent na 37,3 miliardy USD.

Pozrite si aj reportáž z 24. mája o nelegálnych taxikároch:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok