Austrálčania si vybojovali právo na odpojenie. Vo voľnom čase môžu ignorovať pracovné hovory a e-maily

26.8.2024 06:34

Austrálski zamestnanci môžu od pondelka vo svojom voľnom čase ignorovať pracovné telefonáty a e-maily bez toho, aby im za to hrozil postih. Umožňuje to nový zákon, ktorý má podľa agentúry Reuters pomôcť s lepším oddelením súkromného a pracovného života.

Takzvané právo na odpojenie, ktoré v Austrálii platí od pondelka, sa nevzťahuje na naliehavé prípady alebo na zamestnancov, ktorí majú nepravidelný pracovný čas. Tí môžu odmietnuť zamestnávateľa len v prípade, že je to primerané situácii. Primeranosť bude v prípade sporu posudzovať austrálska komisia, ktorá sa zaoberá spravodlivými pracovnými podmienkami.

Priekopníkom je Francúzsko

Podobné zákony teraz platia zhruba v dvoch desiatkach krajín, prevažne v Európe a Latinskej Amerike, uvádza Reuters. Priekopníkom je v tomto ohľade Francúzsko, kde pravidlá pre zamestnávateľov platia od roku 2017. O rok neskôr dostala spoločnosť Rentokil Initial, ktorá sa zaoberá ničením škodcov, pokutu vo výške 60-tisíc eur (1,5 milióna korún). Od zamestnancov vyžadovala, aby boli neustále dostupní na telefóne.

"Pred príchodom digitálnych technológií nedochádzalo k žiadnym zásahom (do súkromného života). Ľudia na konci zmeny odišli domov a až do návratu nasledujúceho dňa ich nikto nekontaktoval," povedal John Hopkins z univerzity v austrálskom Melbourne. "Teraz je v globálnom meradle normou, že dostávame e-maily, správy, telefónne hovory aj mimo pracovných hodín, a to aj na dovolenke," dodal.

Stovky hodín nadčasov

Austrálčania v roku 2023 odpracovali v priemere na 281 hodín neplatených nadčasov, vyplýva z minuloročného prieskumu Austrálskeho inštitútu. Ten hodnotu tejto práce odhaduje na 130 miliárd austrálskych dolárov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok