Povinná vojenská služba nebude, minister obrany chce národnú brigádu. Aké úlohy čakajú na dobrovoľníkov?

Znovuzavedenie povinnej vojenskej služby ako to ide urobiť napríklad Chorvátsko náš minister obrany Robert Kaliňák vylúčil. Exkluzívne v našej relácii V politike ale potvrdil vytvorenie národnej brigády z dobrovoľníkov.

Tí budú pomáhať nielen počas mieru, ale aj v krízových situáciách. Platený výcvik potrvá dva týždne plus dva víkendy. Tento návrh sa finalizuje a vláda by ho chcela do parlamentu predložiť v októbri.

Tri skupiny

Povinná vojenská služba nebude. Minister obrany Robert Kaliňák chce však vytvoriť národnú brigádu z dobrovoľníkov. Podľa neho to posilní poddimenzované bezpečnostné zložky.

„Budete tam mať tri skupiny ľudí. Bývalí vojaci, ktorí sú priradení ku konkrétnej zbrani, strážne útvary, ktoré by primárne pri vojenskej situácii mali takého úlohy, a potom ľudia, ktorí sa prihlásia, pretože si chcú spraviť vzdelanie smerom k nejakej zbrani. Pretože aj z tohto výcviku môže do budúcna vzniknúť profesionálny vojak,“ podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).

Podmienky a úlohy Národnej brigády

Národná brigáda by fungovala podobne ako aktívne zálohy, ale prístupná by bola podľa Roberta Kaliňáka pre všetkých. Záujemcovia by mali prejsť psychotestami a fyzickými testami. 

V čase mieru by členovia Národnej brigády napríklad pomáhali pri prírodných katastrofách. Počas vojnového konfliktu by strážili dôležité objekty. 

Členovia brigády by raz ročne absolvovali dvojtýždňový výcvik a niekoľko víkendových cvičení. Zaplatil by im to štát. 

Konkrétnu podobu, ako bude národná brigáda vyzerať, by sme sa mohli dozvedieť do konca roka. Minister obrany chce návrh dostať do parlamentu v októbri a dostane ho na pripomienkovanie aj opozícia.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok