Žiaden nový asfalt. Jediný diaľničný úsek, ktorý mali otvoriť tento rok, nestihli dokončiť

25.8.2024 12:20

Národná diaľničná spoločnosť tento rok neodovzdá do užívania ani jeden kilometer diaľníc. Jediný diaľničný úsek, ktorý mal byť otvorený tento rok, nestihnú dokončiť. Vodiči na úseku Tvrdošín - Nižná tak budú musieť jazdiť po starej ceste.

1972. To je rok kedy sa začal stavať prvý úsek diaľnice medzi Bratislavou a Košicami. Ani po 54 rokoch diaľnica nie je dokončená. Ministerstvo dopravy vyhlásilo tender na posledný nerozostavaný úsek D1 Turany-Hubová až teraz. Diaľnica však nie je len D1. 

,,Najviac horí spojenie zo západu na východ kvôli Strečnu a posledný úsek. Plus úsek od Košíc po hranicu s Ukrajinou. Potom máme dosť veľké problémy so spojením zo severu na juh, čiže spojenie Poľska a Maďarska,“ hovorí Jozef Drahovský, dopravný analytik.

,,Sústredíme sa na dokončenie diaľnice D1, dobudovanie troch chýbajúcich úsekov na D3 a výstavbu rýchlostnej cesty R4,“ povedala Petra Poláčiková, hovorkyňa ministerstva dopravy.

Za 10 rokov len 162 kilometrov diaľnic

Na Slovensku pribudlo za posledných 10 rokov 162 kilometrov diaľnic. Pre porovnanie v susednom Poľsku od roku 2002 do roku 2022 postavili viac ako 4000 kilometrov diaľnic. My máme aktuálne v prevádzke takmer 900 kilometrov a vo výstavbe viac ako 71 kilometrov. Podľa plánov by malo v budúcnosti pribudnúť ešte ďalších 1000 kilometrov. Pomohlo by urýchlenie prípravy diaľnic, ktorý dnes trvá 14 rokov.

Navyše platí, že tam, kde diaľnicu štát postaví, tam aj územie ekonomicky žije. Investori budujú logistické parky a to prináša ľuďom prácu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok