Zomrel český herec Karel Heřmánek, Lucifer z rozprávky S čerty nejsou žerty. Mal sa zastreliť

25.8.2024 10:01 , Aktualizované: 25.8.2024 10:26

V sobotu tragicky zomrel český herec Karel Heřmánek vo veku 76 rokov. V nedeľu o tom informovala jeho rodina prostredníctvom Divadla Bez zábradlí, ktoré spolu s manželkou založil. Informujú o tom české portály Novinky.cz a iDNES .cz.

Karel Heřmánek
Foto: Profimedia

"Včera popoludní nás tragicky opustil náš milovaný manžel, otec a dedko Karel Heřmánek. Bolesť, ktorá nás zasiahla, je nesmierna," uviedla rodina. Požiadali o rešpektovanie súkromia.

Podľa informácií iDNES.cz sa v sobotu popoludní na strelnici v Příbrami zastrelil. Polícia udalosť bez uvedenia mena potvrdila.

"Nemôžem uviesť totožnosť mŕtveho, ale môžem potvrdiť, že na strelnici muž, ročník 1947, proti sebe obrátil zbraň a zastrelil sa. Bližšie podrobnosti polícia zatiaľ uviesť nemôže, všetko je predmetom vyšetrovania,“ povedala pre iDNES.cz hovorkyňa polície Stredočeského kraja Barbora Schneeweisová.

Heřmánkova divadelná cesta

Heřmánek sa narodil 17. októbra 1947 na pražskom Žižkove. Študoval na stavebnej obchodnej škole a uvažoval o architektúre. Potom sa začal zaujímať o filmovú réžiu, ale keďže bolo ťažké dostať sa na FAMU, vyskúšal si herectvo. Nakoniec ho prijali na JAMU v Brne.

Bol v rovnakom ročníku ako Jiří Bartoška, Pavel Zedníček a Jana Švandová. Po škole Heřmánek, Bartoška a Zedníček nastúpili do avantgardného Divadla Na provázku v Brne.

Po jednej sezóne sa Heřmánek, Bartoška a Zedníček vrátili do Činoherného štúdia v Ústí nad Labem a čoskoro z divadla urobili kultovú scénu, kam sa schádzali diváci z celej krajiny.

V januári 1974 tu mala premiéru hra Diogenes kynický v réžii Evalda Schorma. Neskôr spolu pripravili aj Páralovu Profesionálnu ženu a ďalšie inscenácie.

Kde účinkoval?

V roku 1976 sa Heřmánek vrátil do Prahy a do roku 1990 hral v Divadle Na zábradlí, kde vytvoril - najmä pod Schormovým vedením - svoje najvýznamnejšie divadelné postavy, napríklad v Bratoch Karamazovcoch.

Keď sa toto divadlo rozpadlo, Heřmánek založil Divadlo bez zábradlí, jedno z prvých súkromných divadiel v Českej republike.

Pred kamerou debutoval v roku 1972 v televíznom filme Uprostred babieho leta v stepi vrazil vlak.

Vo filmoch sa začal viac objavovať koncom 70. rokov, napríklad vo filmoch Na pytláckej stope, Žena pre troch mužov a Smrť stopára.

Zahral si aj v rodinnej komédii Krakonoš a lyžníci či v dráme Hadí jed. Umelecky najhodnotnejšie výkony podával pod vedením režiséra Karla Kachyňu, ktorý si ho vybral ako protagonistu svojich projektov Dobré svetlo, Kam ideš? a Smrť krásnych srncov.

Najznámejšia a najúspešnejšia rola

V úspešnej rozprávke Hynka Bočana S čerty nejsou žerty stvárnil Lucifera, jeho najtemnejšiu temnotu, a zahral si aj v oscarovom filme Kolja a v televíznom seriáli Čarovná krajina. Po dlhšej prestávke sa na plátne objavil v roku 2005 v komédii Príbehy obyčajného šialenstva. V roku 2015 si zahral so svojím synom Karlom vo filme Lovci a obete.

Je známy aj z dabingu, jeho hlas používa Doyle (Martin Shaw) z britského seriálu Profesionáli. V dabingovom štúdiu sa zoznámil aj so svojou druhou manželkou Hanou. Majú spolu troch synov, z prvého manželstva má Heřmánek dve dcéry.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok