Slovensko má s jadrovými elekrárňami veľké plány. Vláda absolvuje návštevu v Južnej Kórei, povedal Fico

23.8.2024 16:20

Jadrová bezpečnosť prevádzkovaných jadrových elektrární na Slovensku je na vysokej úrovni. Aj napriek tomu sa nevyhnú drobným incidentom, ktoré otestujú multi-úrovňový bezpečnostný systém. To, že Slovensko má s jadrom ešte veľké plány, potvrdil aj premiér Robert Fico.

Začiatkom týždňa sa v jadrovej elektrárni Jaslovské Bohunice dymilo. Vyšetrovaním sa zistilo, že to bolo lokálne vzplanutie olejových pár na parnej turbíne, ktoré personál okamžite uhasil ručným hasiacim prístrojom. 

"Táto udalosť sa udiala v sekundárnom okruhu elektrárne v strojovni elektrárne. Nemala nijaký vplyv na jadrovú bezpečnosť, nikto nebol zranený a taktiež nebolo poškodené technické zariadenie elektrárne. Tretí blok naďalej vyrábal elektrinu a po výmene izolácie bola i jeho druhá turbína pripojená k sieti," opísala manažérka kom. a udržateľného rozvoja SE Oľga Baková.

Lokalitní inšpektori ÚJD SR (Úradu pre jadrový dozor) po preverení stavu na mieste potvrdili, že jadrová bezpečnosť nebola udalosťou ohrozená. 

Aktuálne už reaktor pracuje na nominálnom výkone. Symbolicky 20. augusta sme si pripomenuli 40 rokov fungovania elektrárne bez väčších problémov. Práve bezpečnosť jadrových elektrární je pod prísnym dohľadom medzinárodných inštitúcií a najmä Úradu jadrového dozoru.

"Princíp samotnej bezpečnosti je založený na takzvanej ochrane do hĺbky, to znamená, že jadrová časť elektrárne, od paliva až po vonkajšiu hranicu hermetickej zóny alebo kontajnmentu, je rozdelená štyrmi fyzickými bariérami, ktoré generujú päť úrovní ochrany. Každá z týchto úrovní ochrany má niekoľkonásobné zálohovanie bezpečnostných systémov, v prípade našich reaktorov VVER 440 je to 3x100. To znamená, že máme tri nezávisle oddelené bezpečnostné systémy takzvané redundancie," vysvetlil expert na energetiku Andrej Žiarovský.

Slovenské veľké plány

Ešte v roku 2017 sa premiér Robert Fico vyjadril, že jeho vláda bude podporovať ďalší rozvoj jadrovej energetiky, že je to vláda, ktorá z tejto politiky nikdy neustúpi. Svoje slová potvrdil aj dnes.

"29. septembra vláda SR absolvuje mimoriadne dôležitú návštevu v Južnej Kórei. Chceme prijať rozhodnutie, pokiaľ ide o výstavbu nového jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach. Hovoríme o multi-miliardovej investícií, hovoríme o reaktore o výkone 1200 megawattov," povedal Fico.

Výstavba elektrárne v podmienkach EÚ trvá v priemere 15-17 rokov. Keďže každá elektráreň má nejakú životnosť, tá Bohunickej V2 uplynie v roku 2045.

"Keď do toho započítame potenciálny nárast spotreby našej ekonomiky, tak tých 1200 megawattov je presne to, čo potrebujeme," dodal Žiarovský.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok