Oslavy kultúrneho dedičstva tento rok nebudú. Organizátor ich musel zrušiť, Šimkovičovej rezort ho ignoruje

23.8.2024 14:52

Dni európskeho kultúrneho dedičstva sa na Slovensku organizovali 30 rokov. Minimálne tento ročník sa však neuskutoční. Organizátor tvrdí, že ministerstvo ho ignoruje.

DEKD.jpg
Foto: TASR/Veronika Mihaliková
DEKD ročník 2022

Podujatie Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2024 (DEKD) sa konať nebude. Koordinátori tvrdia, že s nimi ministerstvo kultúry nekomunikuje a nemajú tak možnosť získať dotáciu. Podujatie o tom informovalo na svojej oficiálnej stránke.

Slovensko sa pritom zaviazalo organizovať DEKD podpísaním Európskeho kultúrneho dohovoru v roku 1993. Vzniklo iniciatívou Rady Európy a Európskej komisie a každý rok v septembri sa koná v 49 štátoch Európy.

DEKD zrušenie Foto: reprofoto dekd.sk Oznam na stránke dekd.sk

Rezort kultúry nekomunikuje

„Z dôvodu ignorovania snahy o komunikáciu ohľadom budúcnosti podujatia so súčasným vedením Ministerstva kultúry SR a neposkytnutie finančnej podpory (dňa 22.8 stále nebola zaslaná zmluva o poskytnutie dotácie) boli poverené združenia nútené organizáciu DEKD 2024 zrušiť,“ píšu organizátori DEKD.

Ministerstvo kultúry organizáciou poverilo združenia ICOMOS Slovensko a Združenie historických miest a obcí Slovenska, financované boli cez dotačný systém Obnovme si svoj dom.

Pozrite si súhrnnú reportáž o zmenách v kultúre:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok