India vstupuje do mierového dialógu. Módí rokoval v Kyjeve o riešeniach na ukončenie konfliktu

23.8.2024 13:15 , Aktualizované: 23.8.2024 16:05

Indický premiér Naréndra Módí pricestoval do Kyjeva. Stal sa tak prvým indickým predsedom vlády, ktorý navštívil Ukrajinu.

India nie je neutrálna ani ľahostajná, vždy stála na strane mieru. Podľa agentúry Reuters to dnes v Kyjeve povedal indický premiér Naréndra Módí ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému a vyzval ho na dialóg s Ruskom s cieľom ukončiť vojnu.

Historická návšteva

Piatková návšteva je prvou oficiálnou cestou indického premiéra do Kyjeva v novodobej histórii Ukrajiny, ktorá získala nezávislosť od Sovietskeho zväzu v roku 1991. V júli indický premiér navštívil Moskvu, kde sa stretol s prezidentom Vladimírom Putinom.

Módí zopakoval postoj Naí Dillí, že konflikt možno vyriešiť len prostredníctvom dialógu a diplomacie. "Obe strany by si mali spoločne sadnúť a nájsť východisko z tejto krízy," povedal Módí počas spoločného vystúpenia so Zelenským.

India sa chce podieľať na mierových rokovaniach

Indický premiér uviedol, že India je pripravená aktívne prispieť k mierovému úsiliu. "Ak v ňom budem môcť osobne zohrať nejakú úlohu, urobím tak. Ako priateľ vás o tom chcem ubezpečiť," dodal premiér. Zelenskyj označil svoju návštevu za veľmi priateľskú a dôležitú.

Podľa agentúry AP sa stretnutie štátnikov začalo návštevou pamätníka pripomínajúceho stovky ukrajinských detí, ktoré boli zabité od začiatku invázie ruských vojsk na Ukrajinu vo februári 2022.

Stretnutie prebehlo v pozitívnej atmosfére

Zelenskyj zverejnil na sieti X video, na ktorom je okrem iného vidieť, ako si s Módím podali ruky a potom sa objali. Následne do pamätníka umiestnili plyšové hračky. "Konflikt je zničujúci najmä pre malé deti," napísal Módí na tej istej platforme.

"Dnes ráno som pricestoval do Kyjeva. Indická komunita ma veľmi srdečne privítala," napísal predtým indický premiér na X. Ukrajinská železničná spoločnosť Ukrzaliznytsia zverejnila video, na ktorom indický premiér vystupuje z vlaku a víta sa s ukrajinskými predstaviteľmi.

Vyhliadky na ukončenie konfliktu

Kvôli ruskej invázii zahraniční návštevníci zvyčajne cestujú do Kyjeva po železnici cez Poľsko a dopravné lietadlá nad ukrajinským územím kvôli bojom nelietajú. Módí vo štvrtok rokoval s poľskými predstaviteľmi.

Pred cestou do Kyjeva Módí pre agentúru Reuters povedal, že sa teší na diskusiu o "vyhliadkach na mierové riešenie" vojny, ktorú Rusko začalo v roku 2022 inváziou do susednej krajiny. Ukrajinská prezidentská kancelária predtým uviedla, že Zelenskyj a Módí budú počas návštevy rokovať o vzťahoch a spolupráci.

Cestoval najprv za Putinom

Po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu západné krajiny uvalili na Moskvu tvrdé sankcie, ale India ani Čína inváziu nikdy otvorene neodsúdili a neprerušili diplomatické ani obchodné vzťahy s Ruskom.

Podľa indických analytikov, ktorých predtým citovala agentúra Reuters, je Módího návšteva Ukrajiny zrejme okrem iného zameraná na napravenie dojmu z júlovej cesty indického premiéra do Moskvy, ktorú začal v deň, keď Rusko podniklo jeden z najničivejších úderov na Kyjev.

Útok si podľa ukrajinských úradov vyžiadal desiatky obetí a vážne poškodil detskú nemocnicu.

Módí vtedy na stretnutí s Putinom povedal, že smrť nevinných detí, či už vo vojne alebo pri teroristickom útoku, je vždy "veľmi bolestivá a desivá". Jeho cesta do Moskvy vtedy vyvolala kritiku Zelenského, ktorý ju podľa agentúry Reuters označil za "obrovské sklamanie a zničujúci úder mierovému úsiliu, keď vodca najväčšej demokracie na svete v takýto deň v Moskve prijal najkrvavejšieho zločinca na svete".

Pozrite si archívnu reportáž o štrajku lekárov v Indii z 18. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok