Orbán zatvoril dvere, Maďarsko ich už nechce. Ukrajinci po zmene zákona ostali sedieť na ulici, záložný plán nemajú

Maďarský premiér Viktor Orbán podpísal zákon, ktorým ukrajinským utečencom obmedzil štátnu podporu. V ubytovniach ostať nemôžu, no záložný plán nemajú.

utečenci z ukrajiny.jpg
Foto: TASR/Adriána Hudecová
Ilustračná fotografia

Tisíce ukrajinských utečencov musia opustiť ubytovne v Maďarsku po tom, čo legislatívnou zmenou, ktorá vstúpila do platnosti v stredu, stratili prístup k štátom podporovanému ubytovaniu. Informuje o tom agentúra AFP.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v júni podpísal zákon obmedzujúci štátnu podporu pre utečencov z oblastí Ukrajiny, ktoré sa nepovažujú za zasiahnuté ruskou inváziou. Podľa Maďarska je len 13 ukrajinských oblastí postihnutých vojnou s Ruskom.

Podľa vládneho komisára pre osoby utekajúce pred rusko-ukrajinskou vojnou do Maďarska Norberta Pála ide o „rozumnú a primeranú“ zmenu po dva a pol roku vojny. Pre denník Magyar Nemzet povedal, že „tí, ktorí sa chceli v Maďarsku postaviť na nohy, to mohli urobiť“.

Súkromné ubytovne začali s vysťahovaním utečencov, ktorí už nemajú nárok na podporu, uviedla mimovládna organizácia Migration Aid. V obci Kocs bolo podľa AFP v stredu zhruba 120 utečencov pod dohľadom polície vysťahovaných z domov, v ktorých boli ubytovaní. Išlo väčšinou o rómske ženy a deti zo Zakarpatska, kde žije početná maďarská komunita.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov tento týždeň uviedol, že prístup k dotovanému ubytovaniu môže stratiť 2 000 až 3 000 Ukrajincov. Zmena zákona povedie k „strate pracovných miest a ovplyvní zápis do škôl, čo ohrozí doterajšie pozitívne výsledky integrácie“, oznámil UNHCR vo vyhlásení a vyzval Maďarsko, aby si premyslelo túto zmenu. O ochranu požiadalo v Maďarsku podľa UNHCR 46 000 Ukrajincov.

Ostali sedieť vonku

Situácia je v realite podľa denníka SME znepokojivá. Svoje dovtedajšie obydlia museli opustiť tisíce ukrajinských utečencov. Väčšina z nich vôbec nemá kam ísť.

SME informuje, že pri vysťahovávaní nebol ani raz potrebný zásah polície. Ukrajinci opustili ubytovne pokojne, no väčšina z nich si jednoducho zložila veci niekde v okolí. Kam pôjdu ďalej, nevedno.

Niektorí z nich sa snažia nájsť si aspoň krátkodobé bývanie u svojich blízkych v Maďarsku. Iní sa možno presunú do okolitých krajín vrátane Slovenska. Niektorí sa dokonca plánujú vrátiť na Ukrajinu.

Problematickou skupinou sú najmä matky s deťmi, ktoré si kvôli potomkom nemôžu hľadať plnohodnotnú prácu a často ani nerozprávajú po maďarsky. Situácia však môže byť špeciálne nepríjemná aj pre zdravých mužov, ktorí sa boja toho, že po návrate domov im príde povolávací rozkaz.

SME podotýka, že rozhodnutie maďarskej vlády podniknúť tento krok nemá jasný dôvod. Zabezpečenie základných potrieb pre utečencov totiž krajinu stálo 1,2 milióna eur ročne, čo sú v tomto prípade „drobné“.

Niektorým pomohli

V niektorých prípadoch pomáhajú charitatívne organizácie. Ukrajinských utečencov pochádzajúcich zo Zakarpatskej oblasti, ktorých v stredu vysťahovali v severomaďarskej obci Kocs z ubytovní po novele vládneho nariadenia, vo štvrtok popoludní odviezli troma autobusmi do 50 kilometrov vzdialeného mesta Dorog.

Podľa servera 444.hu týmto utečencom poskytla dočasné útočisko charitatívna organizácia Maltézsky rád Maďarsko.

Zo 120 vysťahovaných utečencov v Kocsi nastúpilo do autobusov zhruba 80. Utečencom poskytli poukážky na stravu. Organizátori im prisľúbili aj dlhodobé riešenie, no zatiaľ nie je jasné, aké. Nie je známe ani to, či podobnú podporu dostanú aj ďalší utečenci, ktorých vysťahovali z iných ubytovacích zariadení v mestách Érd, Ercsi či v obci Vitnyéd.

Ochrancovia ľudských práv chcú súdnou cestou dosiahnuť, aby týmto utečencom zabezpečil bývanie aj naďalej štát, avšak súdy majú v súčasnosti prázdniny, píše 444.hu.

Pozrite si reportáž k téme.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok