O nás bez nás. Slovenská univerzita sa sťažuje, že ju k Ficovej deklarácii o dialógu nikto nepozval

23.8.2024 10:17

Vysoká škola výtvarných umení oceňuje premiérovu snahu otvoriť dialóg s významnými slovenskými aktérmi. Má však jednu výhradu - o jej názor očividne nebol záujem, aj keď sa v médiách hovorí o podpise zo strany vysokých škôl.

deklarácia fico.jpg
Foto: TASR/Martin Baumann

Premiér Robert Fico včera (22.8.) v Zrkadlovej sále podpísal spolu so sociálnymi partnermi, predstaviteľmi regionálnych a miestnych samospráv, ako aj predstaviteľmi vedeckej a náboženskej obce Deklaráciu k rozvoju spoločenského dialógu v Slovenskej republike.

Zámerom je podľa predsedu vlády prizvať k dialógu o najdôležitejších témach všetky relevantné strany a nájsť tak spoločný konsenzus. Fico by chcel, aby sa vláda s predstaviteľmi stretávala pravidelne, možno raz za mesiac, prípadne raz za 6 týždňov.

Zdá sa, že za týmto krokom je dobrý úmysel, no má aj svojich kritikov. Jedným z nich je Vysoká škola výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave, ktorá tvrdí, že sa o deklarácii dozvedela až z médií.

Dozvedeli sa až zo správ

„So zástupcami VŠVU nikto o takejto dohode nediskutoval. Základným štandardom práce na VŠVU v Bratislave je akékoľvek rozhodnutie týkajúce sa VŠVU realizovať po dôkladnej a otvorenej vnútornej diskusii,“ píše vysoká škola v stanovisku, ktoré zverejnila na sociálnej sieti.

VŠVU považuje za neprijateľné, aby im boli prisudzované akékoľvek hlasy, keďže k podpisu memoranda ani nebola prizvaná.

Zástupcami vysokých škôl sa stalo prezídium Slovenskej rektorskej konferencie, ktoré však podpísalo dokument bez vedomia VŠVU. V médiách sa pritom väčšinou píše, že signatármi boli slovenské vysoké školy vo všeobecnosti.

„VŠVU sa spoločenskému dialógu nebráni, naopak už niekoľko mesiacov k takémuto dialógu vo vzťahu k likvidácií infraštruktúry kultúrnych inštitúcií a deštrukcii demokracie na Slovensku vyzýva. Predpokladom dialógu však je, aby bola splnená základná podmienka môcť prezentovať vlastný hlas a pozorne vypočuť hlas partnera. Situáciu, v ktorej niekto hovorí za nás, za dialóg považovať nemôžeme,“ ohradzuje sa škola.

Pozrite si reportáž o spoločnej deklarácii:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok