FOTO/VIDEO: Sopka na Islande sa opäť prebudila. Čo to znamená pre okolie?

23.8.2024 07:03 , Aktualizované: 23.8.2024 07:59

Islandské úrady zaznamenali v noci na piatok na juhozápade Islandu ďalšiu sopečnú erupciu. Od decembra minulého roku ide už o šiesty sopečný výbuch v tejto oblasti, uviedol Islandský meteorologický úrad (IMO).

Vulkanická erupcia

"V oblasti Sundhnuksgigarod sa začala vulkanická erupcia," uvádza vyhlásenie IMO, podľa ktorého sa začala o 23:26 SELČ po sérii zemetrasení.

IMO zatiaľ nedokázal určiť dĺžku trhliny chrliacej lávu.

Ide o šiestu vulkanickú erupciu v tejto oblasti od decembra. Predchádzajúca erupcia oblasť zasiahla v máji a trvala viac než tri týždne.

Opätovné evakuácie

Podľa islandských médií bola podobne, ako pri predchádzajúcich erupciách, evakuovaná neďaleká rybárska osada Grindavík, hoci nie je známe, koľko ľudí žije v oblasti.

Sopečná erupcia z marca 2021 bola prvou na polostrove Reykjanes po osemsto rokoch. Ďalšie sa objavili v auguste 2022 a júli a decembri 2023. Vulkanológovia preto varujú pred obdobím novej seizmickej aktivity.

Na Islande je 33 aktívnych sopečných systémov, čo je najviac v Európe.

Ostrov sa nachádza na Stredoatlantickom chrbáte, podmorskom pohorí, ktoré vzniklo na hranici Eurázijskej a Severoamerickej kontinentálnej platne.

Pozrite si archívnu reportáž z 29. mája 2024 o sopke na Islande.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok