Policajtov chýba stále viac. Ministerstvo sa snaží riešiť situáciu stabilizačnými príspevkami

22.8.2024 18:52

Odchody policajtov, zastaralá technika či nezrekonštruované policajné stanice. Problémy v zbore sú podľa niektorých ľudí v rezorte stále väčšie. Ministerstvo sa snaží situáciu riešiť aj stabilizačným príspevkom.

Od roku 2016 do roku 2023 bol policajný zbor aj po prijatí nových policajtov v mínuse o ďalších až 2182 príslušníkov. Do konca júla odišlo zatiaľ 768 policajtov. Minister Matúš Šutaj Eštok sa snaží situáciu zastabilizovať päť-tisícovým príspevkom pre policajtov, ktorí zostanú v zbore ďalšie tri roky, opozícii, ale aj lídrovi koaličnej SNS Andrejovi Dankovi sa to nepáči. 

"Ak by som bol zodpovedný za policajtov bojoval by som. Som presvedčený, že tak urobí aj Eštok. Stabilizačný príspevok je nedostatočný a policajtom treba pomôcť naozaj aj tým, že je to náročné povolanie minimálne s podporou ako je u vojakov," uviedol predseda strany, podpredseda NR SR, Andrej Danko (SNS)

Ministerstvo sa snaží prilákať nových záujemcov aj nájomnými bytmi či vlakmi zadarmo. S nedostatkom policajtov zrejme nepomôže ani 100 príslušníkov končiacej NAKA, ktorá podľa avizovaných informácií zanikne posledný augustový deň.

Zlepšenie podmienok

"Zlepšenie pracovných podmienok nielen policajtov, ale aj občianskych zamestnancov je jednou z priorít súčasného vedenia MV. Pracovné podmienky sa zlepšia aj obmenou zastaranej výpočtovej techniky, budovaním auto parku po vzore českej polície, masívnou rekonštrukciou policajných staníc," dodal hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Časť policajtov svoju nespokojnosť vyjadrila ešte na konci júna. Na ruky si vtedy pripínali čierne pásky. Práve tie mali symbolizovať podmienky, v ktorých policajti pracujú.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok