Unikátny nález. V Česku objavili bombu s nebezpečným časovačom, môže vydržať až 144 hodín

22.8.2024 17:50

S takou bombou, aká sa v stredu našla v areáli chemického závodu v Litvínove-Záluží, sa českí pyrotechnici ešte nestretli. Podľa policajnej hovorkyne Ireny Pilařovej ide o unikátny nález, ktorý je nebezpečný najmä pre spúšťací systém, ktorý môže byť nastavený až na 144 hodín. Prísne bezpečnostné opatrenia sú preto podľa polície namieste. O ďalšom postupe sa českí pyrotechnici radia s nemeckými kolegami.

bomba
Foto: X/Policie ČR

Objavili ju pri výkopových prácach

Ide o anglickú leteckú bombu s kalibrovanou hmotnosťou 500 libier, teda v prepočte približne štvrť tony. Českí pyrotechnici doteraz pracovali len s nálezmi, ktoré v sebe mali mechanický spúšťací systém. "V tomto prípade bomba obsahuje dlhodobý chemický časový zapaľovač, ktorý je veľmi nebezpečný nielen vo svojej nepredvídateľnosti. Nastavený môže byť až na 144 hodín, teda šesť dní," spresnila hovorkyňa.

Polícia uzavrela areál nálezu v okruhu 1,5 kilometra. "Dôvodom je nepredvídateľnosť možnej iniciácie leteckej bomby, a to nielen pre samotný nález, ale aj pre povrchové poškodenie, ku ktorému došlo pri výkopových prácach," zdôvodnila postup Pilařová.

Evakuácia a prerušená prevádzka závodu

Munícia pochádzajúca z druhej svetovej vojny sa našla v stredu v areáli chemického závodu Orlen-Unipetrol pri výkopových prácach. Najprv evakuovali len niekoľko desiatok zamestnancov v rafinérskej časti továrne, neskôr sa rozhodlo o o evakuácii stoviek ľudí v okolí. Po konzultácii s políciou sa firma rozhodla výrobu v rafinérskej časti závodu preventívne zastaviť.

Podľa hovorcu spoločnosti Pavla Kaidla má nečakaný nález vplyv na prevádzku nadväzujúcej petrochemickej výroby. Z dôvodu nedostatku vstupných surovín začnú preto v piatok odstavovať aj etylénovú jednotku. "Predpokladáme, že do opätovnej prevádzky začneme celý areál uvádzať po odstránení bomby, ku ktorému by podľa Polície ČR malo dôjsť najskôr v stredu 28. augusta," dodal Kaidl.

Pozrite si archívnu reportáž o výbuchu pyrotechnického skladu z 26. júla 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok