Právna pomoc pre viac ľudí: Suskov rezort prišiel so zmenou, pomôže občanom v materiálnej núdzi

22.8.2024 15:11 , Aktualizované: 22.8.2024 17:37

Právna pomoc by mohla byť po novom dostupnejšia. Ministerstvo spravodlivosti chce priznať nárok na právnu pomoc aj ľuďom s vyšším príjmom.

Služby Centra právnej pomoci (CPP) by mohli byť dostupnejšie širšiemu okruhu ľudí. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR navrhuje okrem iného zvýšiť príjmovú hranicu klientov, ktorá je jednou z podmienok pre priznanie nároku na poskytnutie právnej pomoci.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi, ktorý bol predložený do medzirezortného pripomienkového konania (MPK).

„Navrhuje sa zvýšenie hranice materiálnej núdze pre priznanie nároku na poskytnutie právnej pomoci, rozšírenie okruhu oprávnených osôb, zavedenie možnosti odpustiť poplatok za predbežnú konzultáciu a určenie maximálnej hornej hranice finančnej účasti oprávnenej osoby na poskytovaní právnej pomoci,“ uvádza ministerstvo v predkladacej správe k legislatívnemu návrhu.

Dostať by ju mohli aj osoby s vyšším príjmom

Bezplatnú právnu pomoc v súčasnosti poskytujú centrá oprávneným osobám s príjmom do 1,4-násobku sumy životného minima.

Navrhuje sa zvýšenie tejto hranice na 1,8-násobok. V prípade právnej pomoci s finančnou účasťou sa navrhuje rozpätie od 1,8- po 2,1-násobok sumy životného minima. Navrhuje sa ponechať možnosť priznať právnu pomoc z dôvodov hodných osobitného zreteľa.

Na priznanie nároku na poskytnutie právnej pomoci zákon vyžaduje kumulatívne splnenie troch podmienok. Okrem stavu materiálnej núdze aj skutočnosť, že nejde o zrejmú bezúspešnosť sporu.

Hodnota sporu by mala zároveň prevyšovať 2,1-násobok sumy životného minima okrem sporov, v ktorých nie je možné hodnotu sporu vyčísliť.

Navrhuje sa aj úprava, ktorej cieľom je odstránenie administratívnej záťaže v rámci konania o poskytnutí právnej pomoci a uľahčenie komunikácie s dotknutými subjektami, najmä s určenými advokátmi a mediátormi.

„Návrh zákona rovnako tak zvyšuje poplatok za predbežnú konzultáciu o 50 centov a súčasne zavádza poplatok za spracovanie žiadosti o poskytnutie právnej pomoci v konaní o oddlžení,“ doplnilo ministerstvo. Účinnosť predkladaného návrhu zákona sa navrhuje 1. januára 2025.

Centrum zmeny oceňuje

Riaditeľka centra právnej pomoci Anna Peťovská na štvrtkovej tlačovej konferencii vyjadrila potešenie, že bola novela zákona predložená do medzirezortného pripomienkového konania.

Avizovala aj kroky smerujúce k pomoci dôchodcom, slabozrakým a nevidiacim. Napríklad v podobe vydania informačnej brožúry či plánu vyčleniť pre tieto skupiny obyvateľstva konzultačný deň.

Vláda na stredajšom (21. 8.) rokovaní zároveň odobrila koncepciu činnosti Centra právnej pomoci na roky 2024 až 2026.

„Hlavným cieľom do budúcnosti je pomoc najmä najchudobnejším skupinám obyvateľstva na Slovensku, a to tým spôsobom, že sa vláda zaviazala prijať opatrenia na rozšírenie bezplatnej právnej pomoci pre najchudobnejších,“ povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

Pozrite si kompletnú tlačovú konferenciu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok