Výstavba továrne Tesly vyvoláva kontroverzie. Satelity odhalili, že za obeť padlo pol milióna stromov

23.8.2024 05:00

Kvôli výstavbe obrej továrne firmy Tesla neďaleko Berlína bolo vyrúbaných odhadom pol milióna stromov. Vyplýva to zo satelitných snímok zhotovených nad kontroverznou stavbou, informoval spravodajský server The Guardian.

Tesla závod stromy rúbanie
Foto: X/Stefan Simanowitz

Aktivisti protestujú

Výstavba nemeckej továrne spoločnosti Tesla vyvolala spory a početné protesty, rovnako ako diskusiu o tom, čo treba obetovať v záujme rozvoja ekologickejšej dopravy. Majiteľ firmy, americký miliardár Elon Musk, kritizoval nemeckú políciu, že proti "ľavicovým protestujúcim" nezakročila.

Satelitné snímky podľa spoločnosti Kayrros, ktorá sa zaoberá environmentálnym spravodajstvom, ukazujú, že v období od marca 2020 do mája 2023 bolo v tejto lokalite vyrúbaných 329 hektárov lesa. To zodpovedá približne 500 000 stromom.

Od mája protestujú proti plánovanému rozšíreniu obrej továrne klimatickí aktivisti, ktorí obsadili stromové domčeky v neďalekom kempe a pokúsili sa do areálu vtrhnúť. Jedna skupina v marci zapálila stĺp elektrického vedenia a na niekoľko dní zastavila výrobu v továrni.

Vypnite Tesle kohútik

Karolina Drzewová, ktorá sa podieľa na kampani "Vypnite Tesle kohútik", povedala, že podľa analýz výroba elektromobilov spôsobila lokálne ničenie prírody aj globálne škody kvôli ťažbe kovov.

"V jednom z najsušších regiónov Nemecka už bolo zničených príliš veľa životného prostredia," povedala. "Je potrebné zabrániť ďalšiemu rozširovaniu továrne a ešte väčšiemu ničeniu lesov a ohrozeniu chránenej oblasti pitnej vody."

Spoločnosť Tesla na žiadosť o komentár nereagovala, povedal The Guardian.

Antoine Halff, hlavný analytik spoločnosti Kayrros, si myslí, že vyrúbanie vysokého počtu stromov je nutné vnímať v kontexte prínosu, aký má nahrádzanie automobilov so spaľovacími motormi elektromobilmi.

Halff povedal, že vyrúbané stromy zodpovedajú približne 13 000 tonám CO2, čo je množstvo, ktoré ročne vypustí 2800 priemerných automobilov so spaľovacím motorom v USA. "Ide teda o zlomik počtu elektromobilov, ktoré Tesla vyrobí a odovzdá každý štvrťrok," povedal s tým, že vždy treba urobiť nejaké kompromisy.

Incidentov bolo niekoľko

V júli schválilo brandenburské krajinské ministerstvo životného prostredia plán na rozšírenie továrne Tesla a zdvojnásobenie výroby na milión vozidiel ročne. V závode - kde sa tiež vyrábajú milióny batériových článkov - boli od začiatku prevádzky zaznamenané desiatky ekologických incidentov, vrátane únikov alebo rozliatie nafty, farieb a hliníka.

Spoločnosť Tesla neskôr povedala, že počas výstavby a od začatia prevádzky došlo v areáli továrne k niekoľkým incidentom. Žiadny z nich údajne nezpôsobil škody na životnom prostredí.

Spoločnosť Kayrros meria odlesnenie pomocou optických snímok zo satelitu Sentinel-2, ktoré majú rozlíšenie desať metrov a sú verejne dostupné. Tieto dáta sú spracovávané automaticky, ale ich kvalitu kontrolujú odborníci na diaľkový prieskum Zeme.

Pozrite si reportáž o tom, že zákon javorovce nechce.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok