Biden schválil prísne tajný strategický jadrový plán. Biely dom to doteraz neoznámil

21.8.2024 12:20

Americký prezident Joe Biden schválil prísne tajný strategický jadrový plán. Ide o aktualizovanú verziu doterajšej stratégie, ktorá reaguje na rozširovanie čínskeho jadrového arzenálu. Napísali to noviny The New York Times a pripomenuli, že prezident Biden upravenú nukleárnu stratégiu schválil už v marci. Biely dom to však doteraz neoznámil.

Podľa The New York Times odtajnené oznámenie o revízii americkej jadrovej stratégie má dostať Kongres pred Bidenovým odchodom z Bieleho domu. Aj keď je obsah strategických pokynov, ktoré vydali ešte v marci tajný, ich samotná existencia nie je podľa vládnej administratívy žiadnym tajomstvom.

Aktualizovaná stratégia po prvý raz pripravuje USA na možnosť koordinovaných jadrových hrozieb zo strany Číny, Ruska a Severnej Kórey.

Strategický plán po prvý raz podrobne skúma, či sú Spojené štáty pripravené reagovať na jadrové krízy, ktoré vypuknú súčasne alebo postupne. V minulosti bolo prakticky nepravdepodobné, že by nepriatelia USA dokázali koordinovať jadrové hrozby a prekonať americký jadrový arzenál.

Vznikajúce partnerstvo medzi Ruskom a Čínou a spolupráca Moskvy s Teheránom a Pchjongjangom pri dodávkach zbraní, podľa The New York Times zmenili pohľad Washingtonu na vznik možných hrozieb.

Denník dodáva, že budúci prezident či prezidentka Spojených štátov bude čeliť oveľa nestabilnejšiemu jadrovému prostrediu, ako to bolo ešte pred tromi rokmi.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok