Aktualizujeme Slovensko

Konalo sa rokovanie vlády. Ministri schválili rozsiahly balík zmien v školstve, súdnictve a cestovnom ruchu

21.8.2024 07:07 , Aktualizované: 21.8.2024 12:18

V stredu o 10.00 hod. sa začalo rokovanie Úrade vlády. Poslanci majú na stole viac ako 40 bodov. Vládny kabinet sa okrem iného venuje aj školstvu.

vláda
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vlastníci bytov budú môcť hlasovať aj elektronicky

Vlastníci bytov a nebytových priestorov by mali mať od budúceho roka možnosť na schôdzi vlastníkov hlasovať aj elektronicky.

Zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti zaviedol do správy bytov nový inštitút, podľa ktorého mohli vlastníci bytov a nebytových priestorov svoje hlasovacie právo na schôdzi vlastníkov alebo na písomnom hlasovaní uplatniť aj prostredníctvom elektronického hlasovania.

Nové opatrenia v sociálnych službách

Zmeny v sociálnej oblasti sa týkajú výšky príspevku pre zdravotne znevýhodnené deti aj systému odľahčovacej služby. Zlepší sa tiež dostupnosť sociálnych zariadení pre osoby, ktoré sú odkázané na poskytovanie starostlivosti.

Výdavky pri služobných vozidlách

Podmienky na používanie motorového vozidla, ktoré zamestnanec využíva počas pracovnej cesty, sa zmenia. Týka sa to najmä preukázania a úhrady výdavkov za spotrebované pohonné látky či nabíjania elektrovozidiel a plug-in hybridných vozidiel. Novela zákona tiež navrhuje zvýšiť spotrebu týchto vozidiel na 20 % pre jazdu po rýchlostnej ceste a diaľnici.

Pozrite si druhý živý vstup Barbary Štefanovičovej.

Zmeny v koncepcii väzenstva

Revidovaná koncepcia zahŕňa zmeny v rozpočte Zboru väzenskej a justičnej stráže ako aj minimálnej ubytovacej ploche pre väzňov v ústavoch v Dubnici nad Váhom a Ilave. Zásadný vplyv na proces resocializácie má mať podľa koncepcie vybudovanie ústavu na výkon trestu odňatia slobody žien v priestoroch súčasného otvoreného oddelenia v Prešove.

Personálna stabilizácia súdov

Vláda odobrila materiál zdôrazňujúci potrebu personálnej stabilizácie súdov. Pomôcť by mohlo zvýšenie osobných príplatkov zamestnancov vo výkone súdnictva či dlhodobé opatrenia legislatívnej povahy.

CPP chce zvýšiť príjem pre poskytovanie právnych služieb

Centrum právnej pomoci (CPP) navrhuje zvýšiť príjmovú hranicu klientov, ktorá je jednou z podmienok na poskytovanie právnych služieb.

Bezplatná právna pomoc sa v súčasnosti poskytuje oprávneným osobám s príjmom do 1,4-násobku sumy životného minima. V koncepcii sa navrhuje zvýšenie tejto hranice na 1,8-násobok sumy životného minima.

Súčasťou opatrení sú aj zmeny vo vzdelávaní právnikov a ostatných zamestnancov CPP, obnovenie odborných stáží letnej školy študentov právnických fakúlt či nový model spolupráce so Slovenskou advokátskou komorou.

Rozsiahly program vlády

Ministri majú na programe balík zákonov o školstve, ktorý navrhuje Tomáš Drucker.

Týkať sa majú zmeny financovania materských škôl, ktoré má prejsť zo samospráv na štát. Z oblasti školstva sa budú tiež venovať návrhu zákona o zlepšení pracovných podmienok učiteľov a odborných zamestnancov. Väčšina zmien je avizovaná už od septembra.

Vláda sa má zaoberať aj návrhom zákona, ktorým sa má zlepšiť spolupráca medzi krajinami EÚ v boji proti zločinu.

Minister cestovného ruchu a športu chce predložiť aj návrh zákona na zriadenie Fondu na podporu cestovného ruchu, ktorý bude spravodlivo a efektívne podporovať projekty na udržateľný rozvoj cestovného ruchu a infraštruktúry v regiónoch.

Čo majú ministri na programe, priblížila Barbara Štefanovičová, priamo z úradu vlády:

Zvýšenie finančného príspevku

Viaceré návrhy noviel sa týkajú zákonov v agende ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Zmena v zákone o sociálnych službách by napríklad mala zvýšiť finančný príspevok na opatrovanie zdravotne znevýhodnených detí zo 100 na 200 eur mesačne, mal by sa tiež zvýšiť počet hodín domácej opatrovateľskej služby z ôsmich na 40 hodín mesačne.

Novela zákona o inšpekcii práce, nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní by mala zasa zaviesť nové podmienky pre výkon funkcie riaditeľa inšpektorátu práce, po novom sa od kandidáta na túto funkciu bude vyžadovať najmenej päťročná odborná prax.

Ministerstvo kultúry a spravodlivosti

Medzi návrhmi legislatívnych úprav je aj materiál Ministerstva kultúry SR, týkajúci sa zákona o finančnej podpore cirkví a náboženských spoločností. Výška štátneho príspevku sa má po novom upravovať mierou rastu minimálnej mzdy. V roku 2025 majú cirkvi dostať i jednorazové zvýšenie príspevku.

Minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) predloží na vládu návrh novely zákona o premenách obchodných spoločností a družstiev. Vytvorenie elektronického insolvenčného registra by sa ním malo posunúť z pôvodného dátumu 15. novembra tohto roku na začiatok októbra budúceho roka, dôvodom je stav verejného obstarávania.

Z dielne rezortu spravodlivosti prichádza na stredajšie rokovanie aj návrh na zabezpečenie stabilizácie personálneho obsadenia súdov.

Pomôcť by malo zvýšenie osobných príplatkov zamestnancov či dlhodobé opatrenia legislatívnej povahy, napríklad prostredníctvom zmeny zákona o štátnej službe a zvýšenia základných platov zamestnancov vo výkone súdnictva.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok