Povzbudivé slová pre Harrisovú. USA sú pripravené na novú prezidentku, nie na štyri roky chaosu, tvrdí Obama

21.8.2024 06:47

Spojené štáty sú pripravené na prezidentku Kamalu Harrisovú, ktorá bude pracovať pre všetkých Američanov, povedal bývalý prezident Barack Obama počas druhého dňa zjazdu Demokratickej strany v Chicagu.

Obama
Foto: TASR/AP

Víťazstvo republikánskeho exprezidenta Donalda Trumpa v novembrových prezidentských voľbách by naopak znamenalo ďalšie štyri roky chaosu, povedal Obama, keďže Trump sa stará len o svoje vlastné záujmy.

Obama v prejave po svojej manželke Michelle tiež upozornil, že demokrati ešte nevyhrali, že súboj bude tesný a že Spojené štáty sú teraz rozdelené, a zároveň apeloval na Američanov, aby prišli voliť.

Obamova favoritka

"Kamala Harrisová je pripravená na túto prácu. Je to človek, ktorý celý život bojoval za ľudí, ktorí potrebujú byť vypočutí," povedal Obama a poukázal na to, že Harrisová dlhodobo bojuje za prístup Američanov k rovnakým príležitostiam, dostupnú zdravotnú starostlivosť, práva žien na interrupciu a rovnosť pred zákonom, pričom poukázal na jej pôsobenie vo funkcii viceprezidentky a predtým generálnej prokurátorky Kalifornie.

Na druhej strane Trumpovi ide podľa Obamu len o vlastné záujmy, chce zdaniť strednú triedu a pomôcť sebe a svojim bohatým priateľom.

Republikánskeho exprezidenta nazval "78-ročným miliardárom, ktorý sa len sťažuje na svoje problémy", používa detinské nálepky a šíri konšpiračné teórie. "Sme pripravení na prezidentku Kamalu Harrisovú, nie na štyri roky chaosu," povedal Obama.

Najslušnejší kandidát

Pred bývalou prvou dámou Michelle Obamovou sa v rokoch 2009 - 2017 prihováral bývalý prezident. Harrisovú označila za jednu z "najkvalifikovanejších a najslušnejších" prezidentských kandidátok v histórii USA a dodala, že viceprezidentka zasvätila svoj život službe verejnosti.

Manžel Harrisovej, právnik Doug Emhoff, vo svojom príhovore hovoril o Harrisovej schopnosti viesť, jej láske k rodine, službe verejnosti a húževnatosti. Uviedol tiež, že vo štvrtok, keď uplynie desať rokov od ich svadby, Harrisová na záver zjazdu oficiálne prijme nomináciu strany do prezidentských volieb.

Zjazd v Chicagu získala Harrisová

Pred hlavnými prejavmi v druhý večer zjazdu demokrati potvrdili Harrisovú ako svoju prezidentskú kandidátku pre novembrové prezidentské voľby.

Delegáti zo všetkých štátov a území USA odovzdali svoje hlasy 59-ročnej kandidátke v slávnostnom hlasovaní, ktoré sprevádzala hudba, svetelné efekty a krátke prejavy predstaviteľov strany. Viceprezident Harris získal 99 percent z približne 4 500 delegátov Demokratickej strany už v online hlasovaní začiatkom augusta.

Nová cesta vpred

Hneď po skončení hlasovania Harrisová na predvolebnom zhromaždení vo Wisconsine, na tom istom štadióne, kde minulý mesiac prijal republikánsku nomináciu bývalý prezident Trump, povedala voličom, že "vytýči novú cestu vpred", ktorá bude znamenať "slobodu, príležitosti, optimizmus a nádej".

V pondelok v prvý večer zjazdu demokratov v Chicagu Harrisovú vo svojom prejave podporil prezident Joe Biden. Tento 87-ročný prezident pred mesiacom pod tlakom spolustraníkov ukončil svoju kampaň a okamžite nominoval Harrisovú ako náhradnú kandidátku.

Prvý večer demokratického zjazdu sledovalo podľa spoločnosti Nielsen 20,3 milióna televíznych divákov a republikánsky nominačný zjazd sledovalo v prvý večer minulý mesiac 18,3 milióna divákov.

Pozrite si archívnu reportáž z 11. augusta 2024 o tom, ako sa darí Harrisovej.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok