Moskva otvorí náruč pre cudzincov. Putin ponúka pomoc vyznávačom tradičných ruských hodnôt

21.8.2024 05:00

Rusko poskytne pomoc cudzincom, ktorí súznia s tradičnými ruskými duchovnými a morálnymi hodnotami a naopak odmietajú "neoliberálne" postoje vlastnej krajiny. Výnos, ktorý takýmto občanom iných krajín pomôže s presídlením do Ruska, podľa agentúry TASS potvrdil ruský prezident Vladimir Putin.

Kremeľ sa dištancuje od Prigožinovej smrti. Tvrdenia Západu označil za absolútne klamstvá
Foto: TASR/AP

Šéf Kremľa od februára 2022, keď vyslal invázne vojská na Ukrajinu, zintenzívnil boj proti tomu, čo nazýva západnými hodnotami.

Humanitárna pomoc

Výnos, zverejnený v pondelok v online vestníku, umožňuje vo výnimočných prípadoch udeliť cudzincom a osobám bez štátnej príslušnosti povolenie na dočasný pobyt, a to bez dokladu potvrdzujúceho znalosť ruštiny, histórie alebo základov ruskej legislatívy. Dekrét to označuje za "humanitárnu pomoc".

Politika krajiny, z ktorej sa ľudia chcú vysťahovať do Ruska, sa má podľa dokumentu zakladať na "deštruktívnych neoliberálnych ideologických postojoch, ktoré sú v rozpore s tradičnými ruskými duchovnými a morálnymi hodnotami".

Zoznam krajín, ktoré svojim občanom vnucujú nezdravé postoje, podľa TASS vypracuje ruská vláda. Ruské ministerstvo zahraničia dostalo pokyn, aby od septembra začalo vydávať trojmesačné víza pre osoby, ktoré o ne budú žiadať z morálnych dôvodov.

Politika pre zachovanie tradičných ruských hodnôt

Server Meduza pripomenul, že Putin v novembri 2022, niekoľko mesiacov po rozpútaní najväčšieho pozemného konfliktu v Európe od druhej svetovej vojny, schválil "základy štátnej politiky pre zachovanie a posilnenie tradičných ruských duchovných a morálnych hodnôt". Zahŕňajú 17 pojmov vrátane "vyšších morálnych ideálov" alebo "historickej pamäti".

Agentúra AFP predtým podotkla, že v posledných rokoch v súvislosti s údajnou "dekadenciou" západnej spoločnosti, ktorú Putin hlasno kritizuje, v Rusku silnie politická konzervatívna línia. Tú ďalej podporila ruská invázia na Ukrajinu, ktorú Kremeľ líči aj ako boj proti západným hodnotám.

Pozrite si reportáž z inaugurácie Vladimira Putina:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok