Izrael našiel v Pásme Gazy telá unesených civilistov. Odvliekli ich tam ozbrojenci po októbrovom masakri

20.8.2024 09:30 , Aktualizované: 20.8.2024 10:04

Izraelská armáda pri nočnej operácii v južnej časti Pásma Gazy našla telá šiestich rukojemníkov, informujú tlačové agentúry s odvolaním sa na oznámenie armády.

Našli ich po masakre

Nájdenie tiel najmenej piatich mužov, ktorých do Pásma Gazy odvliekli palestínski ozbrojenci pri teroristickom útoku Hamasu vlani 7. októbra, krátko predtým podľa izraelských médií potvrdili aj jednotlivé kibuce Nir Oz a Nirim, odkiaľ muži pochádzali.

Armáda v správe uviedla mená všetkých šiestich nájdených rukojemníkov. Smrť dvoch z nich potvrdila koncom júla, zatiaľ čo ďalších troch vyhlásila za mŕtvych začiatkom júna. Týchto päť mužov prišlo o život v Chán Júnise pravdepodobne už začiatkom roka, zatiaľ však nie je jasné za akých okolností.

Scenárov je viacero

Teraz bude pokračovať vyšetrovanie príčin ich smrti, vrátane možnosti, že rukojemníkov zabila izraelská paľba, uviedla armáda.

Jeden z nájdených rukojemníkov bol doteraz oficiálne považovaný za živého, hoci armáda mala určité informácie, ktoré ju viedli k obavám o jeho zdravie.

Armáda uviedla, že vojaci spolu s členmi tajnej služby Šin Bet vďaka presným spravodajským informáciám v rámci novej ofenzívy v Chán Júnise prenikli do podzemného tunela, odkiaľ vyzdvihli telá rukojemníkov.

Z 251 rukojemníkov unesených 7. októbra na palestínske územie teraz podľa údajov spravodajského serveru Times of Israel na území Pásma Gazy zostáva zadržiavaných 105 osôb, z ktorých 34 armáda vyhlásila za mŕtvych.

Pozrite si reportáž o tom, ako USA schválili predaj vybavenia Izraelu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok