Masívna evakuácia z Pokrovska. Ukrajinci utekajú pred bombardovaním, Rusi sa blížia k mestu nečakane rýchlo

19.8.2024 19:36

Civilisti s malými deťmi v náručí a vláčiace ťažké kufre v pondelok utekali z mesta Pokrovsk na východe Ukrajiny, ku ktorému rýchlo postupovali ruské vojská napriek bleskovej ukrajinskej invázii do Kurskej oblasti na západe Ruska, píše agentúra AP.

Pokrovsk Ukrajina Rusko evakuacia
Foto: X/The Hindu

Ruské sily postupujú tak rýchlo, že miestne úrady vydali rodinám pokyn, aby od utorka opúšťali mesto a obce v okolí. V Pokrovsku podľa úradníkov stále žije asi 53-tisíc ľudí. Niektorí sa rozhodli odísť okamžite.

Sotva stihli utiecť

Ľudia všetkých vekových kategórií nastupovali do vlakov a autobusov s vekami, ktoré dokázali pobrať sebou. Niektorí plakali, keď čakali na odchod. Vojaci pomáhali starším ľuďom so batožinou a dobrovoľníci pomáhali postihnutým. Železničiari mali na sebe nepriestrelné vesty.

Natalja Ivaňuková povedala, že všetko prehĺbil hluk výbuchov z ruského bombardovania, zatiaľ čo ona a jej dcéry, sedemročná a deväťročná, utekali zo svojho domova v neďalekom meste Myrnohrad, ktoré je len necelých desať kilometrov od frontovej línie.

"Bolo to hrozne desivé. Sotva sme ušli preč," povedala.

Bašta ukrajinskej obrany

Pokrovsk je jednou z hlavných bášt ukrajinskej obrany a kľúčovým logistickým uzlom v Doneckej oblasti. Jeho obsadenie by ohrozilo obranné línie Ukrajincov a zásobovacie trasy a priblížilo by Rusko k deklarovanému cieľu dobyť celú Doneckú oblasť.

Kyjev sa pokúsil zmierniť ruský tlak na východnom fronte prekvapivým vpádom do Kurskej oblasti 6. augusta, ktorý mal okrem iného za cieľ znervózniť Kremeľ a prinútiť ho k rozdeleniu vojenských síl. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu povedal, že cieľom odvážnej invázie je vytvoriť nárazníkovú zónu, ktorá by mohla zabrániť ďalším útokom Moskvy cez hranicu, najmä za pomoci ďalekonosných diel, rakiet a kĺzavých bômb. Táto operácia pokračuje za prísneho utajenia.

Ruský neúprosný postup v ukrajinskej Doneckej oblasti po dobytí Avdijivky stál Moskvu veľa vojakov a výzbroje. Postupne sa však vypláca, pretože ukrajinskí obrancovia nemajú inú možnosť ako sa stiahnuť z pozícií rozbitých na kusy ruskými delami, raketami a bombami.

Pozrite si reportáž o bojoch na Ukrajine a v Rusku:

Presúvajú ich na západ

"Okolo nás bola veľa skazy a ničenia, takže bolo čoraz strašnejšie zostať," povedala päťdesiatsedemročná Tetjana Myronenková zo dediny Selydove, ktorá je len päť kilometrov od frontu. Spolu s manželom sedela vo vlaku, chystajúcom sa odísť z Pokrovka do stoviek kilometrov vzdialeného Ľvova na západnej Ukrajine.

Zástupcovia úradov v Pokrovsku ľuďom vysvetľujú podrobnosti evakuácie a ponúkajú im útočisko na západe Ukrajiny, kde pre nich budú pripravené miesta v ubytovniach a domoch.

Rusko chce ovládnuť celú Doneckú a susedného Luhanskú oblasť, ktoré dohromady tvorí priemyselný región Donbas. Úrady minulý týždeň varovali, že ruské sily rýchlo postupujú a sú len desať kilometrov od predmestia Pokrovska. Ukrajinský hlavný veliteľ Oleksandr Syrskyj v pondelok vyhlásil, že pri Pokrovsku prebiehajú "ťažké boje". Podľa generála je pod veľkým tlakom tiež neďaleké mesto Toreck, ktorého dobytie by Rusom otvorilo cestu k postupu na kľúčovú baštu Časiv Jar.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) uviedol, že ruské sily v posledných šiestich mesiacoch postupovali k Pokrovsku zhruba o dva kilometre štvorcové za deň za pomoci čelných útokov pechoty od dediny k dedine.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok