George Clooney a jeho manželka nahnevali Rusko. Prokuratúra označila ich nadáciu za nežiaducu

19.8.2024 18:37

Ruská generálna prokuratúra označila za nežiaducu organizáciu nadáciu amerického herca Georgea Clooneyho a jeho manželky Amal, Clooney Foundation for Justice (Nadácia Clooneyovcov pre spravodlivosť), a tým de facto zakázala jej činnosť v Rusku.

George Clooney s manzelkou Amal
Foto: X/RFI Brasil

Za spoluprácu s "nežiaducou organizáciou" hrozí v Rusku väzenie. Nadácia manželov Clooneyovcov pomáha obetiam porušovania ľudských práv a vyšetruje vojnové zločiny spáchané na Ukrajine, napísal server Forbes.ru.

Nadácia vraj diskredituje Rusko

"Nadácia s hollywoodskym rozmachom vedie prácu zameranú na diskreditáciu Ruska. Aktívne podporuje falošných vlastencov, ktorí opustili krajinu, členov zakázaných extrémistických združení a teroristických organizácií. Pod pláštikom humanitárnych ideí 'bojovníci za spravodlivosť' z Madison Avenue podporujú trestné stíhanie najvyššieho vedenia Ruska a verejne šíria pseudoodborné posudky na ruské zákony o zahraničných agentoch a mimovládnych organizáciách," uviedla prokuratúra na sociálnej sieti.

Magazín Forbes na svojom ruskojazyčnom webe pripomenul, že nadácia, ktorú Clooneyovi založili v roku 2016, pôsobí vo viac ako štyroch desiatkach krajín sveta, kde sleduje prípady masového porušovania ľudských práv, poskytuje bezplatnú právnu pomoc obetiam a domáha sa pohnutia vinníkov k zodpovednosti. Nadácia tiež vyšetruje vojnové zločiny spáchané počas ruskej vojny proti Ukrajine a sleduje zinscenované súdne procesy v Rusku.

Pozrite si reportáž u 10. júla:

Nechce stíhať novinárov

Na jar jedna z právničiek nadácie hovorila o tom, že sa bude usilovať o vydanie zatykačov Medzinárodného trestného súdu (ICC) na novinárov z prokremeľských médií, ale Clooney to neskôr odmietol s tým, že nikdy nebude usilovať o stíhanie novinárov ani v prípade, že s nimi nesúhlasí, dodal časopis.

ICC vlani vydal na ruského prezidenta Vladimira Putina zatykač kvôli nezákonnej deportácii stoviek detí z Ukrajiny, ktorú Rusko vojensky napadlo vo februári 2022.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok