Ako reagovať na zmeny v bankovom financovaní spojené s ESG? Odpovede firmám prinesie webinár ESG KLUBU

ESG KLUB
3.9.2024 00:00

Európske banky čoraz prísnejšie posudzujú u firiem tzv. ESG faktory - environmentálne, sociálne a riadiace aspekty udržateľnosti. Nie je tomu inak ani na Slovensku. ESG reporting, čiže zverejňovanie dát o udržateľnosti, sa pre mnohé slovenské firmy stáva povinnosťou s príchodom novej legislatívy platnej od mája tohto roka.

foto.png
Foto: Shutterstock
ilustračná fotka

Ako by mala slovenská firma reagovať na nové ESG regulácie, aby ostala pre banku atraktívnym partnerom? Ako s tým súvisí otázka klimatických zmien?

Povinnosť firiem vykazovať a zverejňovať údaje o udržateľnosti (známa ako ESG reporting) už je súčasťou slovenskej legislatívy, keďže v máji tohto roka prebehla transpozícia európskej smernice o vykazovaní informácií o udržateľnosti podnikov (smernica CSRD). S novou ESG reguláciou veľmi úzko súvisí analýza pripravenosti firem na klimatické riziká zo strany bánk.

Ako súvisí ESG, klimatické zmeny a bankové financovanie?

Extrémne výkyvy počasia, požiare, povodne, suchá, rastúce náklady na poistenie, zmeny v spotrebiteľskom správaní, mitigačné a adaptačné opatrenia na zmenu klímy. Tieto a mnohé iné faktory vstupujú do slovníka bankárov pri posudzovaní rizík od momentu vašej žiadosti o úver až po jeho finálne schválenie. Podľa Daniela Rabinu, spoluzakladateľa biznis platformy ESG KLUBESG KLUB a CEO komunikačnej agentúry Green Talk Green Talk zameranej na priemysel a udržateľnosť, sa tak deje z viacerých dôvodov:

“Jednoducho povedané, banky poskytujú úvery s cieľom, aby boli splatené. Aj preto čoraz prísnejšie posudzujú, či je firma na spomínané dôsledky klimatických zmien pripravená. Za druhé, takáto analýza rizík, ktoré firme hrozia v dôsledku klimatickej zmeny, patrí do agendy ESG a týka sa aj jeho vykazovania. Firmy, ktoré nedostatočne alebo netransparentne reportujú ESG, doplácajú na svoju nečinnosť zníženou ochotou bánk poskytnúť im úvery. A naopak, banky vychádzajú v ústrety odpočtom z ročnej úrokovej sadzby tým spoločnostiam, ktoré sa zaviazali k aktivitám z oblasti ESG a pristupujú k tejto téme zodpovedne.” 

Ako je vaša firma pripravená na klimatické zmeny?  

Vodítkom pre manažérov môžu byť odpovede expertov z bankového sektora v ďalšom zo série webinárov platformy ESG KLUB s názvom ESG FOCUS: Prežije vaša firma klimatické zmeny? Online podujatie prebehne 13. septembra a registrácia pre firmy je už otvorená.

“V ESG KLUBE považujeme za dôležité, aby sa zodpovedným firmám darilo. Aj preto sme sa rozhodli zorganizovať ďalší webinár ESG FOCUS, prostredníctvom ktorého prinesieme globálny i lokálny pohľad bankového sektora na tému posudzovania rizík v kontexte klimatických zmien,” komentuje Daniel Rabina, ktorý bude celé online podujatie moderovať.

Hosťami webinára budú Danka Daubnerová, ESG senior produktový manažér pre oblasť firemných klientov v Tatra banka, a.s. a Peter Plocháň - odborník pre posudzovanie klimatických rizík pre finančný sektor.

Pozvánka na webinár.png Foto: ESG KLUB Pozvánka na webinár.png

Webinár zodpovie firmám aj na tieto otázky:

●    Ako sa na problém klimatických zmien pozerajú regulátori Európska centrálna banka, Európska banková autorita a Národná banka Slovenska?

●    Ako k téme pristupujú slovenské banky?

●    Ako by sa mala firma pripravovať na dôsledky klimatických zmien, aby bola pre banku atraktívnym partnerom?

Viac informácií o podujatí nájdete na oficiálnych stránkach ESG KLUBU: www.esgklub.skwww.esgklub.sk

O ESG KLUBE

ESG KLUB, biznisová platforma zameraná na ESG a podporu udržateľnosti v podnikaní na Slovensku, má už viac ako 70 členov. Tí pôsobia naprieč viacerými oblasťami podnikania od energetiky, cez právo a poradenstvo, až po dopravu. Táto komunita spoločností z rôznych odvetví ekonomiky vytvára silnú základňu pre rozvoj a šírenie princípov ESG (Environmentálne, Sociálne, Riadiace) na domácom a zahraničnom trhu. Medzi aktivity ESG KLUBU patrí organizovanie špecializovaných webinárov FOCUS zameraných na výzvy a príležitosti, ktoré téma ESG prináša pre rôzne odvetvia. Platforma zároveň pripravuje networkingové stretnutia INSPIRE a tiež vlastné vzdelávacie materiály na rôzne ESG témy.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok