Blinken označil rokovanie s Netanjahuom za úspešné. Dohoda s Hamasom je stále v hre

19.8.2024 08:20 , Aktualizované: 19.8.2024 15:12

Po troch hodinách sa v pondelok skončilo stretnutie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua s ministrom zahraničných vecí USA Anthonym Blinkenom. Ich stretnutie bolo pozitívne a nieslo sa v dobrom duchu, uviedol úrad izraelského premiéra. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Premiér potvrdil záväzok Izraela voči najnovšiemu americkému návrhu týkajúcemu sa prepustenia našich rukojemníkov a zohľadňuje bezpečnostné potreby Izraela, na ktorých premiér pevne trvá," uviedol Netanjahuov úrad vo vyhlásení zo stretnutia. Narážal tým na sprostredkované rozhovory o prímerí vo vojne Izraela proti teroristickému hnutiu Hamas v pásme Gazy a o prepustení izraelských rukojemníkov zadržiavaných Hamasom, ktoré sa uskutočnili minulý týždeň v katarskej Dauhe. Hamas v nedeľu večer odmietol americký "preklenovací" návrh.

Posledná príležitosť na dohodu

Ide o Blinkenovu deviatu návštevu Izraela a regiónu Blízkeho východu od 7. októbra minulého roka, keď sa v Gaze rozpútala vojna, ktorú vyvolal teroristický útok Hamasu na Izrael. Pred ranným stretnutím s izraelským prezidentom Jicchakom Herzogom povedal, že ide o kľúčový moment pre rokovania o prímerí a že je to "možno posledná príležitosť" na návrat rukojemníkov domov.

Zároveň vyzval Hamas, ale aj Izrael, aby nekládli prekážky úsiliu o dosiahnutie dohody. Podľa izraelskej opozície a niektorých médií mal na mysli najmä Netanjahua, ktorý údajne kladie nové podmienky pre rokovania, aby si udržal podporu svojich vládnych koaličných partnerov z krajne pravicových a ultraortodoxných strán. Podľa nich v skutočnosti nemá záujem dosiahnuť dohodu.

V kolotoči rokovaní

Šéf americkej diplomacie sa má v pondelok po 15. hodine stredoeurópskeho času stretnúť v Tel Avive aj s izraelským ministrom obrany Yoavom Galantom. V utorok zamieri do egyptskej Káhiry na ďalšie rokovania.

Pozrite si archívnu reportáž zo 16. augusta o prerušení prímeria.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok