Nezákonné a agresívne manévre? V Juhočínskom mori sa zrazili čínske a filipínske plavidlá

19.8.2024 06:25

Čínska pobrežná stráž v pondelok uviedla, že filipínske plavidlo v Juhočínskom mori ignorovalo jej opakované varovania a "úmyselne sa zrazilo" s čínskou loďou "neprofesionálnym a nebezpečným" spôsobom. Informuje o tom agentúra Reuters.

Čína, Filipíny
Foto: TASR/AP

Kto prevezme zodpovednosť?

Peking tvrdí, že to isté filipínske plavidlo sa následne plavilo v okolí spornej plytčiny Second Thomas Shoal po tom, ako mu bolo zabránené vstúpiť do vôd v blízkosti atolu Sabina Shoal.

Hovorca čínskeho pobrežnej stráže dodal, že neďaleko tohto atolu sa v noci na pondelok plavili dve lode filipínskej pobrežnej stráže. Zároveň obvinil Filipíny z provokácii a porušovania dohody medzi Pekingom a Manilou.

Hovorca filipínskej Rady pre národnú bezpečnosť Jonathan Malaya reagoval, že činnosť Filipín pri presadzovaní svojich práv v Juhočínskom mori nie je provokáciou.

Čínske lode v oblasti podľa Manily vykonali "nezákonné a agresívne manévre", v dôsledku čoho došlo k zrážkam, pri ktorých boli poškodené dve plavidlá filipínskej pobrežnej stráže, napísala agentúra AFP.  

Kdy sa odohral prvý incident?

Malaya priblížil, že prvý incident sa odohral 43 kilometrov juhovýchodne od atolu Sabina Shoal v pondelok o 3.24 h miestneho času (v pondelok o 21.24 h SELČ). K druhému došlo o 3.40 h miestneho času 39 kilometrov severozápadne atolu, dodal. Filipínske posádky podľa jeho slov vyviazli bez zranení.        

Čínska pobrežná stráž informovala, že pri najnovšom incidente prijala opatrenia v súlade so zákonom a varovala Filipíny, aby okamžite "prestali porušovať dohody", inak ponesú následky.

Provizórna dohoda medzi krajinami

Peking a Manila v júli dosiahli "provizórnu dohodu" po opakovaných incidentoch v blízkosti plytčiny Second Thomas Shoal, ktorej cieľom bolo zmierniť napätie medzi krajinami, pripomína agentúra Reuters.

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more a odmieta konkurenčné nároky iných krajín v tomto regióne. V oblasti je preto dlhodobo napätá situácia. Medzinárodný arbitrážny súd už v roku 2016 odmietol nároky Pekingu na takmer celú obchodnú cestu v Juhočínskom mori.

Čína sa však nezúčastnila na súdnom pojednávaní a jeho verdikt neakceptuje.

Pozrite si archívnu reportáž z 23. mája 2024 o čínskych manévroch pri Taiwane.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok