Nespokojné matky chcú skrátiť letné prázdniny. Sú vraj príliš dlhé, vysiluje ich starostlivosť o deti

19.8.2024 05:00

Matky v Taliansku spustili petíciu za skrátenie školských prázdnin. Vysiluje ich starostlivosť o deti počas 14 letných týždňov.

Prázdniny sa blížia ku koncu. Aké počasie môžeme očakávať?
Foto: TASR/Dano Veselský

Internetová petícia za skrátenie letného voľna pre školákov má viac ako 60-tisíc podpisov. Stojí za ňou detská charitatívna organizácia We World a blog dvoch matiek aktivistiek. Ich zámerom je predložiť petíciu ministrovi školstva a otvoriť tak politickú debatu o skrátení prázdnin. Píše portál The Telegraph

Prázdniny pre prácu na poli

Matky blogerky poukazujú na to, že 14-týždennú prestávku vo výučbe pôvodne zaviedli, aby deti mohli pomáhať rodičom na poli. „Zostali sme pri starom poľnohospodárskom kalendári, keď deti museli v júni prestať chodiť do školy a pracovať na poli, ale to bolo pred sto rokmi,“ hovorí pre portál jedna z nespokojných matiek.

Rodiny sa počas letných prázdnin spoliehajú na starých rodičov či detské tábory. Tie však stoja nemalé peniaze. Pre rodiny s viacerými deťmi môžu preto predstavovať vysokú finančnú záťaž. 

Zmena klímy

Myslieť však treba aj na zmenu klímy. Ak deti majú v školách ostávať až do júla, v budovách školy bude nevyhnutná klimatizácia. „V súčasnej dobe nemá skoro žiadna trieda klimatizáciu,“ uviedla Francesca Fioreová - jedna z matiek blogeriek.

„Zmena klímy teda znamená, že v Taliansku bude ešte väčšie horúco. Potrebujeme vládne investície, aby každá škola v krajine mala klimatizáciu. Ak nie, čo budeme robiť za 15 rokov, kedy môže byť od mája do septembra 40 stupňov?“ dodala.

Pozrite si archívnu reportáž z 20. júla 2024 o úrazoch a chorobách detí počas prázdnin.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok