Finančný trh po prepadoch zažil najlepší týždeň roka. Rekordná cena zlata však podčiarkuje pretrvávajúcu nervozitu

18.8.2024 17:28

Finančný trh zažil najlepší týždeň tohto roka. Nasledoval po prudkých prepadoch akcií. Podľa analytikov sa situácia stabilizovala a išlo o výnimočnú situáciu. Pretrvávajúcu nervozitu na trhu ale podčiarkujú nové historické rekordy ceny zlata - tradičného bezpečného prístavu.

Pondelok spred dvoch týždňov získal prívlastok čierny. Na finančných trhoch nastala panika, akú sme tu nemali od vypuknutia pandémie. Japonský akciový index sa len v priebehu jedného dňa prepadol o takmer 13 percent, čo bol najhorší výsledok za 40 rokov.

Dominový efekt spustili obavy investorov, že americká ekonomika mieri do recesie a strach sa následne prelial z Ázie do celého sveta. Do červených čísel sa dostali najmä firmy technologického sektora.

Investície do umelej inteligencie totiž zatiaľ neprinášajú očakávané zisky. Index strachu, že na akciových trhoch praská bublina vystrelil medzi obchodníkmi na historické maximum. Situácia sa tento týždeň ale upokojila. 

"Ak urobíme krok späť, uvidíme, že trhy sú silné. Pohľad na akcie, Bitcoin, či zlato ukazuje stále pozitívne a silné čísla," uviedol manažér Marketvector Indexes, Joy Yang.

Prepad cien technologických gigantov mnohí využili na dokúpenie ich akcií. Viaceré indexy už takmer vymazali straty. Paniku na trhoch vystriedal optimizmus a ceny akcií technologických firiem sa opäť blížia k historickým maximám.

Situácia ale nemusí byť taká ružová. To, že časť investorov spozornela a začína presúvať peniaze do bezpečných prístavov ukazuje aj zlato. Cena drahého kovu vystrelila prudko hore a prvý krát v histórií prelomila hranicu 2500 dolárov za uncu.

Ceny akcií sú nadhodnotené

Podporuje to aj fakt, že jedna z najväčších žijúcich legiend akciových trhov Warren Buffett predal výraznú časť akcií technologického gigantu zo svojho portfólia a drží rekordne veľkú hotovosť – takmer 280 miliárd dolárov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok