VIDEO: Jedna z londýnskych ikon sa ocitla v plameňoch. Požiar je pod kontrolou, hasiči však ostávajú na mieste

17.8.2024 14:49 , Aktualizované: 17.8.2024 20:43

V centre Londýna v sobotu horel neoklasicistický palác Somerset House. Požiar sa večer podarilo dostať pod kontrolu, nikto neutrpel zranenia a hasiči hasia posledné ohniská. Posádky zostanú na mieste preventívne až do nedele.

Na mieste to povedala zastupujúca komisárka londýnskych hasičov Keeley Fosterová. Palác funguje ako centrum umenia, je v ňom okrem iného galéria. Umelecké predmety podľa správcu budovy poškodené neboli.

Zásah trval od 11:59 do 18:51 h. miestneho času (od 12:59 do 19:51 SELČ) a zúčastnilo sa na ňom 125 hasičov s 20 vozidlami, uviedli hasiči na webe. Príčina požiaru je zatiaľ neznáma, podľa Fosterovej okamžite začne vyšetrovanie.

"Posádky pracovali neuveriteľne tvrdo vo veľmi horúcom počasí a žiari ohňa, aby ochránili Somerset House pred ďalšími škodami," povedala Fosterová. "Požiar sa nachádzal v časti strešného priestoru budovy. Pre vek a konštrukciu budovy bol prvotný zásah pre posádky náročný," dodala s tým, že v dôsledku toho hasiči nasadili štyri rebríky, vrátane jedného otočného, ktorý má 64 metrov.

Umelecké centrum

V paláci sídli okrem iného umelecké centrum, v ktorom sa v sobotu mal konať deň breakdance.

V severnom krídle sídli galéria Courtauld Gallery, kde sa vystavujú obrazy starých aj moderných majstrov, vrátane Petra Paula Rubensa, Édouarda Maneta alebo Claudea Moneta.

Do jej zbierky patrí aj autoportrét Vincenta van Gogha s obviazaným uchom. Riaditeľ organizácie, ktorá budovu spravuje, oznámil BBC, že požiar vypukol v západnom krídle paláca, kde sa žiadne umelecké diela nenachádzajú.

Nad Temžu stúpal dym

Videá na sociálnych sieťach ukazujú, ako zo strechy budovy do vzduchu, nad Temžu a neďaleký most Waterloo Bridge stúpal sivý dym. Podľa BBC zamestnanci a návštevníci areálu stáli vonku a oblaky dymu bolo vidieť zďaleka.

Londýnski hasiči uviedli, že ich posádky bojovali s plameňmi na streche budovy. Na miesto boli vyslané aj dva 32-metrové rebríky.

Somerset House sa nachádza na nábreží Temže na južnej strane ulice Strand v obvode Westminster. Hlavná neoklasicistická časť budovy pochádza z rokov 1776 až 1796 a jej autorom bol architekt William Chambers. Neskôr boli pristavané viktoriánske krídla.

Ide tiež o populárnu filmársku lokáciu. Budova si zahrala napríklad v dvoch bondovských filmoch Zlaté oko z roku 1995 a Zajtrajšok nikdy nezomiera z roku 1997.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok